Informace

Co je to za pavouka? BOLÍVIE

Co je to za pavouka? BOLÍVIE


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Byl jsem v Cobiji v severní Bolívii a tito pavouci se motali kolem sloupu lampy. Bylo jich přes 100. Obrázek není dobrý, ale mohu je popsat:

  • Byli černí se světle modrými pruhy na těle a nohy byly černožluté. Svýma nohama vytvořili velké X.

Ví někdo, co to je za pavouky?


Velikost, tvar a uspořádání nohou, když visí v síti hlavou dolů, označuje tohoto pavouka jako Argiope, jak již bylo zmíněno. Velký bílý pruh na přední straně břicha naznačuje A. argentata, ale fotografie je dostatečně rozmazaná, že někteří z těch pavouků mohou být A. trifasciata. Rád bych to zařadil jako druh Argiope v naději, že budou přibývat další a bližší fotografie tohoto úhledného a zcela neškodného (pro člověka) pavouka.

https://bugguide.net/node/view/2033


Ozbrojení pavouci Phoneutria Perty (Arachnida: Araneae: Ctenidae) 1

Rod Phoneutria je zastoupeno osmi druhy pavouků, kteří se přirozeně vyskytují pouze ve Střední a Jižní Americe: Phoneutria boliviensis (Pickard-Cambridge), Phoneutria fera perty, Phoneutria reidyi (Pickard-Cambridge), Phoneutria nigriventer (keyserling), Phoneutria keyerlingi (Pickard-Cambridge), Phoneutria pertyi (Pickard-Cambridge), Phoneutria eikstedtae Martins a Bertani a Phoneutria bahaiensis Simo a Brescovit (Simo a Brescovit 2001, Vetter a Hillebrecht 2008). Souhrnně je tato skupina označována řadou běžných názvů, které zahrnují ozbrojené pavouky, brazilské putující pavouky a banánové pavouky v anglicky mluvících zemích. V Brazílii jsou známí jako „aranha armadeira“, což v překladu znamená ozbrojený pavouk (Martins a Bertani 2007).

Phoneutria jsou noční lovci, kteří aktivně shánějí potravu a překonávají kořist pomocí silného jedu, spíše než aby se spoléhali na síť pro zachycení kořisti. Členové rodu patří k lékařsky nejvýznamnějším pavoukům na světě (Vetter a Isbister 2008). Phoneutria druhy jsou velcí pavouci, kteří se v ohrožení energicky brání. Jejich jed se skládá ze směsi peptidů a proteinů, které společně fungují jako silný neurotoxin u savců (Richardson et al. 2006). U většiny pavouků jed slouží jako metoda podmanění kořisti. Nicméně v PhoneutriaJed se mohl vyvinout, aby plnil obrannou funkci proti savcům (Vetter a Isbister 2008). Farmakologicky byl jejich jed rozsáhle studován a jeho složky mají potenciální lékařské a zemědělské využití (Gomez et al. 2002, Martin-Moutot 2006). Phoneutria pavouci mají velký lékařský význam, protože kromě toho, že mají silný jed, některé druhy se vyskytují ve vysoké hustotě v obydlených oblastech a kolem nich v rámci jejich původního areálu. Mimo svůj původní rozsah jsou příležitostně náhodně dovezeny v zásilkách produktů pocházejících ze Střední a Jižní Ameriky (Vetter a Hillebrecht 2008, Vetter et al. 2014).


Co je to za pavouka? BOLÍVIE - Biologie

Rod Phoneutria je zastoupeno osmi druhy pavouků, kteří se přirozeně vyskytují pouze ve Střední a Jižní Americe: Phoneutria boliviensis (Pickard-Cambridge), Phoneutria fera perty, Phoneutria reidyi (Pickard-Cambridge), Phoneutria nigriventer (keyserling), Phoneutria keyerlingi (Pickard-Cambridge), Phoneutria pertyi (Pickard-Cambridge), Phoneutria eikstedtae Martins a Bertani a Phoneutria bahiensis Simo a Brescovit (Simo a Brescovit 2001, Vetter a Hillebrecht 2008). Souhrnně je tato skupina označována řadou běžných názvů, které zahrnují ozbrojené pavouky, brazilské putující pavouky a banánové pavouky v anglicky mluvících zemích. V Brazílii jsou známí jako &ldquoaranha armadeira&rdquo, což se překládá jako ozbrojený pavouk (Martins a Bertani 2007).

Obrázek 1. Dospělý muž Phoneutriasp. z Madre de Dios, Peru, nalezený uvnitř stanu. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Phoneutria jsou noční lovci, kteří aktivně shánějí potravu a překonávají kořist silným jedem, místo aby se spoléhali na síť pro zachycení kořisti. Členové rodu patří k lékařsky nejvýznamnějším pavoukům na světě (Vetter a Isbister 2008). Phoneutria druhy jsou velcí pavouci, kteří se v ohrožení energicky brání. Jejich jed se skládá ze směsi peptidů a proteinů, které společně fungují jako silný neurotoxin u savců (Richardson et al. 2006). U většiny pavouků jed slouží jako metoda podmanění kořisti. Nicméně v PhoneutriaJed se mohl vyvinout, aby plnil obrannou funkci proti savcům (Vetter a Isbister 2008). Farmakologicky byl jejich jed rozsáhle studován a jeho složky mají potenciální lékařské a zemědělské využití (Gomez et al. 2002, Martin-Moutot 2006). Phoneutria pavouci mají velký lékařský význam, protože kromě toho, že mají silný jed, některé druhy se vyskytují ve vysoké hustotě v obydlených oblastech a kolem nich v rámci jejich původního areálu. Mimo svůj původní rozsah jsou příležitostně náhodně dovezeny v zásilkách produktů pocházejících ze Střední a Jižní Ameriky (Vetter a Hillebrecht 2008, Vetter et al. 2014).

Synonymie (zpět na začátek)

Rod Phoneutria byl původně popsán Perty v roce 1833 a zahrnoval dva druhy. Během následujícího století se různí autoři přesunuli Phoneutria druhy mezi rody Phoneutria a Ctenus. V roce 1936 Phoneutria byl obnoven Mello-Leitao (Simo a Brescovit 2009) Phoneutria v současnosti obsahuje osm druhů (Vetter a Hillebrecht 2008).

Distribuce (Zpět nahoru)

Phoneutria je neotropický (tropy západní polokoule) rod, zabírající velkou část severní Jižní Ameriky s jedním druhem, Phoneutria boliviensis zasahující do Střední Ameriky. Existují záznamy o Phoneutria druhy z Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Peru, Surinamu, Guyany, severní Argentiny, Uruguaye, Paraguaye, Bolívie, Mexika, Panamy, Guatemaly a Kostariky (Simo a Brescovit 2001, Vetter a Hillebrecht 2008). V rámci rodu, Phoneutria boliviensis je nejrozšířenější, s geografickým rozsahem, který sahá od Střední Ameriky na jih až po Argentinu. Phoneutria bahiensis má nejomezenější geografické rozšíření a vyskytuje se pouze v atlantických lesích brazilských států Bahia a Espirito Santo. Tento druh je považován za okrsek (nalezený pouze v) Brazílii a kvůli svému úzkému rozšíření je uveden na Červeném seznamu ohrožených druhů brazilského ministerstva životního prostředí (Dias et al. 2011).

Popis (Zpět nahoru)

Phoneutria druhy jsou velcí a robustní pavouci z čeledi Ctenidae, kteří povrchně připomínají velké vlčí pavouky. Délka těla těchto pavouků se pohybuje od 17-48 mm, zatímco rozpětí nohou může dosáhnout 180 mm (Martins a Bertani 2007). Celková hřbetní barva těla a nohou je světle hnědá, hnědá nebo šedá (Obrázky 1 a 2). U některých druhů jsou na břiše dvě podélné linie světle zbarvených skvrn (Simo a Brescovit 2001). V rámci druhu se může břišní zbarvení a vzor lišit a je to špatný charakter pro odlišení druhu.

Obrázek 2 Vedoucí a Phoneutria sp. pavouk ve Francouzské Guyaně, ukazující červené chelicery a žluté chlupy na spodní straně předních nohou. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Tělo a nohy Phoneutria druhy jsou pokryty krátkými hnědými až šedavými chloupky (Lucas 1988). Mnoho druhů (Phoneutria boliviensis, Phoneutria fera, Phoneutria keyerlingi a Phoneutria nigriventer) mají jasně červené chlupy na chelicerách (struktury na obličeji, bezprostředně nad tesáky, Obrázek 3) a zjevné pruhy černé a žluté nebo bílé na spodní straně dvou předních párů nohou (Obrázek 4). Zbarvení však není užitečný znak pro rozlišení mezi druhy. Klíče k druhům Phoneutria jsou k dispozici v Simo a Brescovit (2001) a Martins a Bertani (2007) a je třeba se na ně odkázat, pokud je nutná specifická identifikace (Vetter a Hillebrecht 2008).

Obrázek 3 Dospělá žena Phoneutria spočívající na palmovém listu v Madre de Dios, Peru. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Obrázek 4. Mnoho Phoneutria druhy mají červené chelicery (struktury pod očima, které drží tesáky) a kontrastní žluté a černé nebo bílé a černé na spodní straně předních končetin, které se zobrazují, když je pavouk ohrožen. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Přítomnost hustých scopulae (kartáčů chlupů) na pedipalpech (nohovité přívěsky podél úst) a propracovaný projev ohrožení jsou diagnostickými charakteristikami rodu (Lucas 1988, Martins a Bertani 2007). Phoneutria druhy připomínají pavouky v rodu Cupiennius Simone. Jako Phoneutria, Cupiennius je členem čeledi Ctenidae, ale pro člověka je do značné míry neškodný. Protože oba rody byly detekovány v zásilkách produktů nebo nákladu mimo jejich původní areály, je důležité je rozlišovat. Cupiennius druhy jsou běžně náhodně dováženy do Severní Ameriky a Evropy.

Pavouci tohoto rodu jsou v zásilkách detekováni v podstatně větší míře než Phoneutria druh. Vetter a kol. (2014) potvrdil pouze sedm náhodných dovozů Phoneutria druhů za 80leté období ve srovnání s 39 potvrzenými náhodnými dovozy Cupiennius druhů ve stejném období. Obrázky 5 až 7 současné dva Cupiennius druh, Cupiennius getazi Simone (Obrázek 5 a Obrázek 6) a Cupiennius coccineus, (Pickard-Cambridge) (Obrázek 7) které byly zjištěny v nákladních zásilkách mimo jejich původní rozsah. Cupiennius getazi lze rozpoznat podle přítomnosti černých teček na bílém pozadí na spodní straně dvou předních párů nohou (Obrázek 6). Cupiennius coccineus lze určit podle jasně červené spodní strany dvou předních párů nohou. Viz Vetter a Hillebrecht (2008) pro shrnutí dalších morfologických znaků a geografického původu relevantních pro rozlišení mezi těmito rody. Vetter a kol. (2014) poskytuje klíč k druhům pavouků, které jsou nejčastěji detekovány v nákladu a produkují zásilky mimo jejich původní areály. V ideálním případě identifikace exemplářů objevených v dovezených produktech nebo nákladu a podezřelých z toho, že jsou a Phoneutria druh by měl určit odborník.

Obrázek 5. Cupiennius getazi Simon (Ctenidae), blízce příbuzný, ale do značné míry neškodný druh, za který je často mylně považován Phoneutria. Barva těla tohoto druhu je u samic proměnlivá, některé nabývají rezavé barvy a jiné hnědé. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Obrázek 6. Cupiennius getazi Simon (Ctenidae) lze identifikovat podle černých skvrn na bílém pozadí na spodní straně předního páru nohou (vložka). Fotografie Harlan Gough, University of Florida.

Obrázek 7. Cupiennius coccineus Pickard-Cambridge (Ctenidae) je dalším blízce příbuzným druhem, který by mohl být zaměněn Phoneutria v dovážených produktech ze Střední Ameriky. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Životní cyklus a biologie (Zpět na začátek)

Z Phoneutria druh, pouze životní cyklus brazilského Phoneutria nigriventer je známý. Podrobnosti o Phoneutria životní cyklus se může lišit v závislosti na druhu nebo geografické poloze. V Brazílii, Phoneutria nigriventer samci při hledání samic hojně putují mezi březnem a květnem, což odpovídá době, kdy dochází k většině případů lidské otravy (Herzig et al. 2002). Bucherl (1969) uvedl, že k páření dochází v dubnu a květnu. Následně jsou vajíčka nakladena a uložena do vaků, které nosí samice. Samice pavouků mohou nést až čtyři vaky s vejci, které dohromady obsahují přes 3000 vajec. Nezralý Phoneutria nigriventer dokáže zachytit kořist ihned po opuštění vaječného vaku. Jak pavouci rostou, musí línat nebo shazovat svůj exoskelet, aby umožnili další růst.

V prvním roce podstoupí nedospělý pavouk pět až deset svlékání v závislosti na teplotě a množství zkonzumované potravy. Jak dozrávají, frekvence línání klesá. Ve svém druhém roce budou rostoucí pavouci línat třikrát až sedmkrát. Během jejich třetího roku, Phoneutria nigriventer svléká pouze dvakrát až třikrát. Po jednom z těchto svlékání se pavouci obvykle stanou sexuálně dospělými. v zajetí, Phoneutria nigriventer má životnost až šest let (Bucherl 1969). Tak jako Phoneutria pavouci dozrávají, proteiny přítomné v jejich jedu se mění a stávají se stále smrtelnějšími pro obratlovce (Herzig et al. 2004).

Při konfrontaci s potenciálním predátorem vykazují všichni členové rodu charakteristický projev hrozby (Martins a Bertani 2007) (Postavení 8). Phoneutria pavouci jsou náchylnější k tomu, aby se s tímto obranným projevem udrželi na zemi, než aby ustupovali (Lucas 1988). Pavouk stojí na dvou zadních párech nohou, s tělem orientovaným téměř kolmo k zemi. Dva páry předních končetin jsou vystrčeny nahoru a drženy nad tělem, přičemž je vidět jasně zbarvená spodní strana nohou. Pavouk kývá nohama do stran a posouvá se směrem k pohybům hrozby, přičemž na nohou ukazuje tesáky a naježené trny.

Postavení 8. Zobrazení charakteristického ohrožení Phoneutria druh. Když se setkáte s potenciálním predátorem, Phoneutria pavouci zaujmou pózu, díky níž se pavouk zdá mnohem větší, a zároveň zobrazuje kontrastní barvy na spodní straně předních končetin. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Phoneutria pavouci jsou noční lovci, kteří nestaví sítě k zachycení kořisti. Živí se jinými bezobratlými a malými obratlovci, jako jsou žáby (Pacheco et al. 2016, Foerster et al. 2017). Phoneutria boliviensis někdy zabalí ulovenou kořist do hedvábí a připevní ji k substrátu, obvykle k vertikálnímu bidýlku (Hazzi 2014). Během dne, Phoneutria pavouci hledají úkryt ve vegetaci, ve štěrbinách stromů nebo v termitištích. Druhy rodu aktivně shánějí potravu pro členovce a kořist drobných obratlovců v podrostové vegetaci a na zemi. Některé druhy často využívají velkolisté rostliny, jako jsou palmy, jako substrát pro lov. Torres-Sanchez a Gasnier (2010) předpokládají, že to umožňuje nezralým pavoukům vyhnout se větším pavoukům, kteří jsou potenciálními predátory na zemi, a zároveň poskytnout možnost lépe vnímat vibrace blížícího se predátora.

Lékařský význam (Zpět na začátek)

Na celém světě existuje přibližně 40 000 popsaných druhů pavouků, z nichž většina používá jed k podmanění kořisti. Jen velmi málo z nich je pro lidi lékařsky důležité. Před rokem 2000 se odhadovalo, že pavouci jsou celosvětově zodpovědní za méně než 200 úmrtí ročně (Nentwig a Kuhn-Nentwig 2013). Na milion lidí pavouci zabili 0,02 až 0,04 lidí ročně. Pro srovnání, hadi a štíři každý rok způsobili 20 a 0,1-1,4 úmrtí na milion lidí. Mezi lékařsky nejvýznamnější pavouky patří pavouci vdovci (Latrodectus, Theridiidae), samotářští pavouci (Loxosceles, Sicariidae), australští nálevkovití pavouci (Atrax a Hadronyche, Hexathelidae) a ozbrojení pavouci (Phoneutria, Ctenidae) (Vetter a Isbister 2008). V posledních třech desetiletích nebyly potvrzeny žádné úmrtnosti způsobené vdovskými pavouky, australskými nálevkovitými pavouky nebo ozbrojenými pavouky (Nentwig a Kuhn-Nentwig 2013). Mezi samotářskými pavouky jsou kousnutí snadno špatně diagnostikována, takže je obtížné určit čísla týkající se jejich kousnutí. Navzdory nízké frekvenci úmrtí připisovaných těmto taxonům po celém světě, kousnutí od druhů v těchto skupinách, včetně Phoneutria, mohou být vážné a často vyžadují lékařské ošetření.

Stejně jako u jiných pavouků lékařského významu je jed vstřikován do kořisti nebo defenzivně do potenciálních predátorů prostřednictvím tesáků (Obrázek 9). Jed je produkován žlázami umístěnými v chelicerech (struktury na obličeji, bezprostředně nad tesáky). Jed z Phoneutria pavouci se skládá ze směsi proteinů a peptidů, které působí proti nervové soustavě bezobratlých i obratlovců (Gomez et al. 2002). Mezi druhy v rodu se složení a potence jedu liší Phoneutria nigriventer a Phoneutria keyerlingi mající zvláště silné jedy (Vetter a Hillebrecht 2008). Zatímco tyto a další Phoneutria druhy jsou primárně vázány na zalesněné biotopy, Phoneutria nigriventer a Phoneutria keyerlingi mohou obsadit stanoviště ve venkovských a městských oblastech. Oba druhy se také často vyskytují uvnitř lidských obydlí, kde se živí šváby a jinými škůdci členovci. V důsledku toho kousne z těchto a dalších Phoneutria druhy jsou běžné. Například v roce 2006 bylo jen v Brazílii léčeno 2 687 případů envenomace (Bucaretchi et al. 2008).

Obrázek 9. Zblízka tesáky, chelicery (všimněte si načervenalých chlupů) a palpy Phoneutria druh. Fotografie od Lawrence Reeves, University of Florida.

Za posledních 100 let bylo připsáno 10 úmrtí Phoneutria pavouci, většinou mezi mladými lidmi (Nentwig a Kuhn-Nentwig 2013). Pro srovnání, podobný počet úmrtí je hlášen u pavouků vdových a australských pavouků. I když jsou známy případy úmrtnosti, ve většině případů (90 %), Phoneutria envenomace je považována za mírnou a pouze 0,5–3,3 % je diagnostikováno jako závažné nebo systémové (Bucaretchi et al. 2008). Účinky envenomace zahrnují silnou bolest, zvýšenou srdeční frekvenci, arteriální hypertenzi, srdeční tíseň, šok, svalový třes, priapismus a časté zvracení (Gomez et al. 2002). Tyto příznaky mohou být zvláště výrazné u dětí. V Brazílii jsou středně těžké a těžké případy (asi 3 % případů) otravy léčeny antijedem, ale jinak jsou léčeny symptomaticky (Bucaretchi et al. 2016).

Envenomation by Phoneutria pavouků je důvodné obavy pouze v jejich přirozeném rozsahu. Tyto druhy jsou běžné v zalesněných biotopech, ale také obsadí obydlené a zemědělské oblasti a přivedou je do kontaktu s lidmi.Nehody jsou zvláště časté na banánových plantážích, kde pavouci často hledají úkryt v trsech banánů během dne. Toto chování umožňuje jejich náhodný import do oblastí mimo jejich přirozené neotropické rozšíření. Phoneutria druhy byly zachyceny v Evropě a Severní Americe (Vetter a Hillebrecht 2008, Vetter et al. 2014). Z Phoneutria druh, Phoneutria boliviensis je nejběžnějším pavoukem zachyceným v mezinárodních zásilkách, částečně proto, že jde o druh s nejširším rozšířením. Mnoho banánů a dalších zemědělských zásilek pochází ze Střední Ameriky, kde se tento druh vyskytuje.

Ve srovnání s jinými Phoneutria druh, jed Phoneutria boliviensis je méně účinný a jedovatost je typicky mírná (Vetter a Hillebrecht 2008). The Phoneutria druhy s nejsilnějšími jedy, Phoneutria nigriventer a Phoneutria keyerlingi, nejsou široce vyváženy, protože se vyskytují v Brazílii, kde se velká část úrody banánů v zemi konzumuje lokálně. Navíc většina ostatních Phoneutria druhy se vyskytují v oblastech Brazílie nebo Amazonie, které jsou řídce osídlené a produkují jen málo mezinárodně obchodovaných produktů. Vetter a Hillebrecht (2008) také varují před chybnou identifikací Phoneutria s v podstatě neškodným rodem, Cupiennius. Cupiennius sdílet některé morfologické znaky s Phoneutria, včetně velké velikosti těla a červených chlupů na chelicerách (u některých druhů). Jako Phoneutriajsou běžné v zemědělském prostředí, zejména na banánových plantážích.

Vybrané reference (Zpět nahoru)

  • Bucaretchi F, Bertani R, De Capitani EM, Hyslop S. 2016. Envenomation putujícími pavouky (rod Phoneutria). V: Gopalakrishnakone P. (redaktor). Klinická toxikologie, Springer, Berlín, Německo.
  • Bucaretchi F, Mello SM, Vieira RJ, Mamoni RL, Souza MH, Antunes E, Hyslop S. 2008. Systematická envenomace způsobená putujícím pavoukem, Phoneutria nigriventer, s kvantifikací cirkulujícího jedu. Klinická toxikologie 46: 885-889.
  • Bucherl W. 1969. Biologie a jedy nejvýznamnějších jihoamerických pavouků rodů Phoneutria, Loxosceles, Lycosa, a Latrodectus. Americký zoolog 9: 157-159.
  • Dias MA, Simo M, Castellano A, Brescovit AD. 2011. Modelování distribuce Phoneutria bahiensis (Araneae, Ctenidae): Endemický a ohrožený pavouk z Brazílie. Zoologia 28: 432-439.
  • Foerster NE, Carvalho BHG, Conte CE. 2017. Predace na Hypsiboas bischoffi (Anura: Hylidae) od Phoneutria nigriventer (Araneae: Ctenidae) v jižní Brazílii. Herpetology Notes 10: 403-404.
  • Gomez MV, Kalopothakis E, Guatimosim C, Prado MAM. 2002. Phoneutria nigriventer jed: Koktejl toxinů, které ovlivňují iontové kanály. Cellular and Molecular Neurobiology 22: 579-588.
  • Hazzi NA. 2014. Přírodopis z Phoneutria boliviensis (Araneae: Ctenidae): Biotopy, reprodukční chování, postembryonální vývoj a obalování kořisti. Journal of Arachnology 42: 303-310.
  • Herzig V, Ward RJ, dos Santos WF. 2002. Mezipohlavní variace v jedu brazilského &ldquoarmed&rdquo pavouka, Phoneutria nigriventer (Keyserling, 1891). Toxicon 40: 1399-1406.
  • Herzig V, Ward RJ, dos Santos WF. 2004. Ontogenetické změny v Phoneutria nigriventer (Araneae, Ctenidae) pavoučí jed. Toxicon 44: 635-640.
  • Lucas S. 1988. Pavouci v Brazílii. Toxikon. 26: 759-772.
  • Martin-Moutot N, de Haro L, dos Santos RG, Mori Y, Seagar M. 2006. Phoneutria nigriventer malý omega-phonetoxin IIA: Nový nástroj pro stanovení autoprotilátek proti kalciovému kanálu u Lambert-Eatonova myastenického syndromu. Neurobiology of Disease 22: 57-63.
  • Martins R, Bertani R. 2007. Neamazonský druh brazilských potulných pavouků rodu Phoneutria Perty, 1833 (Araneae, Ctenidae), s popisem nových druhů. Zootaxa 1526: 1-36.
  • Nentwig W, Kuhn-Nentwig L. 2013. Pavoučí jedy potenciálně smrtelné pro člověka. p. 253-264. v Nentwig W (redaktor). Pavoučí ekofyziologie. Springer, Berlín, Německo.
  • Pacheco EO, Ferreira VG, Pedro FMSR, Santana DJ. 2016. Predace na Scinax crospedospilus (Anura: Hylidae) od Phoneutria nigriventer (Araneae: Ctenidae) ve fragmentu Atlantického lesa v jihovýchodní Brazílii. Herpetology Notes 9: 315-316.
  • Simo M, Brescovit AD. 2001. Revize a kladistická analýza rodu neotropických pavouků Phoneutria Perty, 1833 (Araneae, Ctenidae), s poznámkami o příbuzných Cteninae. Bulletin Britské arachnologické společnosti 12: 67-82.
  • Torres-Sanchez MP, Gasnier TR. 2010. Vzorce abundance, využití biotopu a struktura velikosti těla v Phoneutria reidyi a P. fera (Araneae: Ctenidae) v centrálním amazonském lese. Journal of Arachnology 38: 433-440.
  • Vetter RS, Hillebrecht S. 2008. Rozlišení dvou často chybně identifikovaných rodů (Cupiennius, Phoneutria) (Araneae: Ctenidae) velkých pavouků nalezených v nákladních zásilkách Střední a Jižní Ameriky. Americký entomolog 54: 88-92.
  • Vetter RS, Crawford RL, Buckle DJ. 2014. Pavouci (Araneae) nalezení v banánech a jiném mezinárodním nákladu předloženi severoamerickým arachnologům k identifikaci. Journal of Medical Entomology 51: 1136-1143.
  • Vetter RS, Isbister GK. 2008. Lékařské aspekty kousnutí pavoukem. Annual Review of Entomology 53: 409-429.

Autoři: Lawrence E. Reeves a Jennifer L. Gillett-Kaufman, oddělení entomologie a nematologie, University of Florida.
Fotografie: Lawrence E. Reeves a Harlan Gough, University of Florida.
Číslo publikace: EENY 701
Datum vydání: únor 2018

Instituce rovných příležitostí
Editor a koordinátor vybraných tvorů: Dr. Elena Rhodes, University of Florida


Web pro rozmanitost zvířat

Opice černé jsou původem z Jižní Ameriky, severně od řeky Amazonky. Konkrétně je lze nalézt v Brazílii, Francouzské Guyaně, Guyaně a Surinamu. Malé populace byly studovány také v Peru a Bolívii. V Guyaně nejezdí dál na západ než k řece Essequibo. (McFarland Symington, 1988 Mittermeier a kol., 2009 Painter a kol., 1998)

Místo výskytu

Opice černé lze nalézt v hustých lesních stanovištích, která jsou izolována od lidské populace. Většinu času tráví ve středních až horních oblastech lesního zápoje a jedna studie uvádí, že tráví asi 90 % svého času v horním zápoji. Preferované stanoviště typicky zahrnuje lesy s výškou koruny přesahující 25 m. Lesní stanoviště sousedící s velkými řekami mívají nízkou hustotu osídlení, možná kvůli zvýšenému loveckému tlaku v těchto lokalitách. (Mittermeier, et al., 2009 Painter, et al., 1998)

Fyzický popis

Opice černého pavouka vykazují malé rozdíly ve vzhledu, samci jsou však o něco větší než samice. Samci mají průměrnou délku hlavy a těla (délka zvířete, kromě ocasu) 54,5 cm, samice mají průměrnou délku hlavy a těla 54,0 cm. Muži a ženy mají průměrnou hmotnost 9,11 kg a 8,44 kg. (Bearder, et al., 2007 Mittermeier, et al., 2009 Smock, 2008)

Opice černého pavouka mají v poměru k tělu malé hlavy. Mají také dlouhé ruce a nohy a ocas, který jim pomáhá udržovat rovnováhu při pohybu v korunách lesa. Kromě obličeje, rukou a nohou jsou pokryty uhlově černými vlasy, které jsou delší než vlasy typického primáta. (Bearder a kol., 2007 Mittermeier a kol., 2009 Smock, 2008)

  • Další fyzické vlastnosti
  • endotermní
  • homoiotermní
  • bilaterální symetrie
  • Sexuální dimorfismus
  • muž větší
  • Průměrná hmotnost 7887,5 g 277,97 oz Věk

Reprodukce

Černé pavoučí opice zahajují námluvy tím, že zápasí a hrají si s příslušníky opačného pohlaví. Toto chování často zahrnuje vokalizace jako vrčení a těžké lapání po dechu spolu s třesením hlavou. Když jsou samice v říji, samci cítí a olizují oblast genitálií potenciálního partnera. Samice identifikují svou volbu partnera tak, že sedí na klíně konkrétního samce. Pokud její vybraný partner okamžitě nereaguje, samice odejdou a akci opakují o několik minut později. Jakmile obdrží odpověď, samice zůstanou sedět. Její partner ji pak chytí za hruď a obtočí své nohy na její, přičemž nohy vloží mezi její stehna. Samice si mohou vybrat jednoho partnera během říje nebo se pářit se třemi až čtyřmi různými samci denně během každého chovného cyklu. Opice černého pavouka jsou polygynandrózní, protože samci a samice mají během každého období rozmnožování více partnerů. (Mittermeier a kol., 2009)

Ve srovnání s ostatními primáty se černé pavoučí opice množí velmi pomalu, páří se jednou za 3 až 4 roky. Březost obvykle trvá 7,5 měsíce, což vede k maximálně čtyřem potomkům, kteří mají průměrnou hmotnost 452,5 g. V každém cyklu se rodí výrazně více samic než mužů. Opice černé jsou nezávislé ve věku 15 až 18 měsíců a pohlavně dospívají kolem 4 až 5 let. Po dosažení pohlavní dospělosti muži často zůstávají členy své rodné skupiny. Samice však odcházejí najít potenciální partnery a vracejí se do své nativní skupiny, aby porodily a případně se pářily se samci ze své nativní skupiny. Konečně, matky opičích pavouků mají tendenci investovat více do samčích potomků než samičích potomků, což může ovlivnit schopnost samic odejít, jakmile dospějí. (Lindenfors, 2002 Mittermeier a kol., 2009 Symington, 1987 Symington, 1988)

  • Klíčové reprodukční vlastnosti
  • iteroparous
  • gonochorický / gonochorický / dvoudomý (oddělená pohlaví)
  • sexuální
  • živorodý
  • Průměrný interval chovu je každých 34,5 měsíce
  • Hnízdní sezóna V Surinamu od poloviny dubna do června. V jiných částech jejich areálu se období páření zdá být náhodné.
  • Rozsah počet potomků 4 (vysoký)
  • Průměrný počet potomků 1 Věk
  • Průměrná doba březosti 7,5 měsíce
  • Průměrná doba březosti 229 dní Věk
  • Průměrný věk odstavu 25,5 měsíce
  • Rozsah doby k nezávislosti 15 až 18 měsíců
  • Věk v pohlavní nebo reprodukční zralosti (samice) 4 až 5 let
  • Věk v pohlavní nebo reprodukční zralosti (samci) 4 až 5 let

Opice černé tráví většinu svého mladého života se svou matkou. První 2 až 3 měsíce života novorozenci přilnou k matčině tělu a obtáčí ho ocasy, což pokračuje až do 4 až 5 měsíců věku. Od 6. do 9. měsíce věku mají mláďata tendenci jezdit na matčiných hřbetech. Zatímco stále tráví většinu času v přítomnosti své matky (>90%), začínají samostatně zkoumat své prostředí ve věku 10 měsíců. Následující 3 měsíce se stávají stále více nezávislými, ale mají tendenci zůstávat do vzdálenosti asi 5 m od matky, zatímco se krmí a odpočívají samy. Mezi 15 a 18 měsíci začnou cestovat bez pomoci matky. (Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

Otcovská investice je minimální. Samci však často brání partnerky a před pářením brání území, která s větší pravděpodobností přitahují potenciální partnery. Ve věku 4 let začínají potomci následovat dospělé samce a tráví méně času se svými matkami. (Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

  • Rodičovská investice
  • altriciální
  • ženská rodičovská péče
  • před odstavem/opeřením
    • zajišťování
      • ženský
      • ženský
      • zajišťování
        • ženský
        • ženský

        Životnost/dlouhověkost

        Nejstarší opice černá v zajetí se dožila 46 let, málokdo se však dožije 40 let. Nejstarší samici, která je stále ve volné přírodě sledována, je 37,8 let. V zajetí se nejstarší zaznamenaná samice dožila 34 let. (Allman a kol., 1996 Lindenfors, 2002 de Magalhaes a Costa, 2009)

        • Životnost dosahu
          Stav: divoký 37,8 (vysoké) dny
        • Životnost dosahu
          Stav: zajetí 46 (vysokých) let
        • Průměrná životnost
          Stav: divoký 20,0 let Institut Maxe Plancka pro demografický výzkum
        • Průměrná životnost
          Pohlaví: samice
          Stav: zajetí 34,0 let Institut Maxe Plancka pro demografický výzkum
        • Průměrná životnost
          Pohlaví: samice
          Stav: zajetí 37,8 let Institut Maxe Plancka pro demografický výzkum

        Chování

        Opice černé se zřídka spojují s jinými druhy primátů, ale žijí ve velkých skupinách 20 až 30 jedinců. Během dne se rozdělili do podskupin při cestování, krmení a odpočinku. Přestože velikost podskupiny je v průměru 2,4 jedinců, největší zaznamenaná podskupina byla 9 jedinců. Jednotlivé samice mají svá teritoria v rámci domácího okrsku skupin a velmi zřídka se spojují s jinými samicemi. Krmení a cestování zabírají 29 % ± 2 % a 26 % ± 1 % jejich denního časového rozpočtu, přičemž většinu času tráví odpočinkem (45 % ± 1 %). Většina cest se provádí v korunách lesa kýváním do a z větví. Opice černé odpočívají dvakrát denně, obvykle od 8:00 do 10:00 a od 12:00 do 14:30. Kvůli snížené dostupnosti potravy bývají doby odpočinku v období sucha delší. (Mittermeier a kol., 2009 Symington, 1988)

        • Klíčové chování
        • stromový
        • scansorial
        • denní
        • pohyblivý
        • sedavý
        • územní
        • sociální
        • Průměrná velikost území 2,55 km^2

        Home Range

        Opice černé mají průměrný domovský dosah 2,55 km^2. Ženy s kojenci se obvykle zdržují v „základní oblasti“, která tvoří 20 až 33 % celkového domácího okrsku jejich skupiny. Samci tráví více času cestováním po svém území než samice, které tráví více času krmením. Samci brání skupinová území tím, že jsou velmi hlasití a agresivní vůči potenciálním konkurentům. (Mittermeier a kol., 2009 Symington, 1988)

        Komunikace a vnímání

        Opice černé komunikují mnoha různými způsoby. Poznávají a pamatují si minulé vztahy tak, že si navzájem čichají nebo olizují hruď a genitálie. Hlasově spolu komunikují křikem, vrčením, pískáním a štěkáním, čímž ostatní varují před predátory a objasňují, kde lze najít potravu. Vizuálně spolu komunikují škrábáním na hrudi, třesením větví stromů, házením předmětů ze stromů, kýváním hlavy a houpáním rukama. (Cheney a Seyfarth, 1990 Mittermeier a kol., 2009 Smock, 2008)

        • Komunikační kanály
        • vizuální
        • taktilní
        • akustický
        • chemikálie
        • Kanály vnímání
        • vizuální
        • taktilní
        • chemikálie

        Potravinové návyky

        Opice černé shromažďují potravu v podskupinách ne více než 3 jedincích, zejména v období sucha, kdy je k dispozici méně potravy. Během období dešťů se skupiny obvykle skládají ze dvou dominantních samic a až devíti podřízených jedinců. Jednotlivci jsou mnohem pravděpodobněji viděni spolu a interagují během období dešťů. V období sucha vede skupinu při hledání potravy jediná dominantní samice a k ní se připojuje buď nedominantní samice, nebo samec. Opice černé se krmí první dvě hodiny po probuzení a poslední dvě hodiny před spaním v noci. (Mittermeier a kol., 2009 Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

        Opice černé dávají přednost ovoci, které je v období dešťů (leden–duben) hojné a tvoří asi 85,4 % jejich stravy. V důsledku toho tráví více než tři čtvrtiny času v horním zápoji hledáním dužnatých bobulí, peckovic, lusků a složených plodů. Mohou konzumovat ovoce celé (40 % času) nebo okusovat vnější vrstvu a pozřít vnitřní ovocnou tkáň. Živí se také listy (9,5 %), květy (2,5 %), zralými semeny (1,8 %) a špičkami kořenů a hub (0,7 %). V období sucha (červen a červenec), kdy je ovoce vzácné, přijímají větší procento květů a mohou konzumovat med, rozkládající se dřevo nebo kůru stromů. Ačkoli to není preferováno, konzumují také hmyz, jako jsou termiti a housenky. Preferované čeledě stromů jsou Sapotaceae a Moraceae (produkují mléčnou šťávu a dužnaté plody), Myristicaceae (produkují výhodná semena) a Mimosaceae (dřevnaté keře a stromy). (Mittermeier a kol., 2009 Symington, 1988 van Roosmalen, 1980)

        • Primární dieta
        • býložravec
          • frugivore
          • Živočišná výživa
          • hmyz
          • Rostlinné potraviny
          • listy
          • kořeny a hlízy
          • dřevo, kůra nebo stonky
          • semena, obilí a ořechy
          • ovoce
          • květiny
          • Ostatní potraviny
          • houba
          • Chování při hledání potravy
          • ukládá nebo uchovává jídlo

          Predace

          Opice černé jsou poměrně velké a nejsou často loveny. Mezi jejich predátory však patří jaguáři (Panthera onca), pumy (Puma concolor), oceloti (Leopardus pardalis), margay (Leopardus wiedii) a orli harpyje ( Harpai harpyja ). Lidé se také stali hlavním predátorem tohoto druhu a způsobili více úmrtí než kterýkoli z jejich přirozených predátorů. (McFarland, 1986)

          • Známí predátoři
            • jaguár (Panthera onca)
            • puma (Puma concolor)
            • ocelot (Leopardus pardalis)
            • margay (Leopardus wiedii)
            • orel harpyje (Harpia harpyja)
            • lidé (Homo sapiens)

            Role ekosystému

            Opice černé jsou důležitými rozprašovači semen pro různé druhy stromů. Jsou také hostiteli parazitických červů (Tetrapetalonema marmosetae) a parazitických prvoků, o kterých je známo, že způsobují specifickou formu malárie primátů (Plasmodium brasilianum). (Chazdon a Whitmore, 2002 Dunn a Lambrecht, 1963a Dunn a Lambrecht, 1963b Lehman, 2000)

            Ekonomický význam pro člověka: pozitivní

            Opice černé jsou loveny jako zvěř kvůli jejich velké velikosti a zvyšující se poptávce po mase. Kvůli klesajícímu počtu populace však může být lov nezákonný v celé části jejich areálu v Jižní Americe. V Bolívii, i když to není vědecky dokázáno, se jejich tuk dlouhá léta používá jako domácí lék na revmatismus. Běžně se vyskytují i ​​v zoologických zahradách. (Alves, et al., 2010)

            Ekonomický význam pro člověka: Negativní

            Nejsou známy žádné nepříznivé účinky opic černých na člověka.

            Stav ochrany

            Opice černé jsou uvedeny jako zranitelné na Červeném seznamu IUCN. V současné době počet populací klesá. Kvůli odlesňování, lovu lidmi a jeho pomalé reprodukční rychlosti jsou černé pavoučí opice obzvláště náchylné k dalšímu úbytku. (Mittermeier a kol., 2009)

            • Zranitelný červený seznam IUCN
              Více informací
            • Zranitelný červený seznam IUCN
              Více informací
            • Federální seznam USA Žádný zvláštní status
            • CITES Příloha II
            • Seznam státu Michigan Žádný zvláštní status

            Přispěvatelé

            Tessah Kanter (autor), Radford University, Karen Powers (editor), Radford University, John Berini (editor), Animal Diversity Web Staff.

            Glosář

            žijící v jižní části Nového světa. Jinými slovy Střední a Jižní Amerika.

            ke komunikaci používá zvuk

            mláďata se rodí v relativně nevyvinutém stavu, nejsou schopna se po určitou dobu po narození/vylíhnutí živit, postarat se o sebe nebo se samostatně pohybovat. U ptáků po líhnutí nahí a bezmocní.

            Odkazuje na zvíře, které žije na stromech a šplhá po stromech.

            mající tělesnou symetrii tak, že zvíře lze v jedné rovině rozdělit na dvě zrcadlově obrácené poloviny. Zvířata s bilaterální symetrií mají hřbetní a ventrální strany, stejně jako přední a zadní konce. Synapomorfie Bilaterie.

            ke komunikaci používá pachy nebo jiné chemikálie

            látka používaná k diagnostice, léčení, zmírňování, léčbě nebo prevenci nemocí

            zvířata, která využívají metabolicky generované teplo k regulaci tělesné teploty nezávisle na okolní teplotě. Endotermie je synapomorfií savců, i když mohla vzniknout u (nyní vyhynulého) synapsidního předka, fosilní záznam tyto možnosti nerozlišuje. Konvergentní u ptáků.

            rodičovskou péči vykonávají ženy

            lesním biomům dominují stromy, jinak se lesní biomy mohou značně lišit v množství srážek a sezónnosti.

            zvíře, které jí hlavně ovoce

            Živočich, který se živí převážně rostlinami nebo částmi rostlin.

            potomci jsou produkováni ve více než jedné skupině (vrhy, snůšky atd.) a ve více ročních obdobích (nebo v jiných obdobích vhodných pro reprodukci). Iteroparní zvířata musí podle definice přežít více sezón (nebo periodických změn stavu).

            mající schopnost pohybovat se z jednoho místa na druhé.

            oblast, ve které se zvíře přirozeně vyskytuje, oblast, ve které je endemický.

            druh polygamie, ve které se žena páruje s několika muži, z nichž každá se také páruje s několika různými ženami.

            deštným pralesům, mírným i tropickým, dominují stromy často tvořící uzavřený baldachýn s malým množstvím světla dopadajícího na zem. Bohaté jsou také epifyty a popínavé rostliny. Srážky obvykle nejsou omezující, ale mohou být poněkud sezónní.

            reprodukci, která zahrnuje spojení genetického příspěvku dvou jedinců, samce a samice

            sdružuje se s ostatními svými druhy tvoří sociální skupiny.

            umístí potravinu na speciální místo, aby ji bylo možné později sníst. Také se nazývá "hromadění"

            ke komunikaci používá dotyk

            brání oblast v domácím dosahu, obsazenou jediným zvířetem nebo skupinou zvířat stejného druhu a drženou prostřednictvím zjevné obrany, displeje nebo reklamy

            ke komunikaci používá zrak

            reprodukce, při které dochází k oplodnění a vývoji v ženském těle a vyvíjející se embryo získává výživu od samice.

            Reference

            Allman, J., A. Hakeem, M. Jones, M. Sandoval. 1996. Mozek a délka života u primátů. Pp. 78-104 v J Birren, ed. Příručka psychologie stárnutí . Akademický tisk.

            Alves, R., R. Barboza, W. Souto. 2010. Primáti v tradiční lidové medicíně: Světový přehled. Mammal Review, Vol 40/ Issue 2: 155-180.

            Augspurger, C., S. Portnoy, S. Russo. 2006. Incorporationg Animal Behavior into Seed Disperal Models: Implications for Seed Shadows. Ekologická společnost Ameriky, sv. 87/ Vydání 12: 3160-3174.

            Barros, R., J. Egozcue, F. Garcia, M. Garcia, M. Medeiros, C. Nagamachi, J. Pieczarka, M. Ponsa. 1997. Záření a speciace pavoučích opic, rod Ateles, z cytogenetického hlediska. American Journal of Primatology, sv. 42/číslo 3: 167-178.

            Bearder, S., C. Campbell, A. Fuentes, K. Mackinnon, M. Panger. 2007. Primáti v perspektivě . New York: Oxford University Press.

            Chazdon, R., T. Whitmore. 2002. Základy biologie tropických lesů: Klasické články s komentáři . Chicago: University of Chicago Press.

            Cheney, D., R. Seyfarth. 1990. Jak opice vidí svět: Uvnitř mysli jiného druhu . Chicago a Londýn: University of Chicago Press.

            Dunn, F., F. Lambrecht. 1963. O některých filariálních parazitech jihoamerických primátů, s popisem Tetrapetalonema tamarinae n.sp. z peruánského kosmana tamarína, Tamarinus nigricollis. Journal of Helminthology, 37/4: 261-286.

            Dunn, F., F. Lambrecht. 1963. The Hosts of Plasmodium brasilianum Gonder a von Berenberg-Gossler, 1908. The Journal of Parasitology, 49/2: 316-319.

            Kinzey, W., M. Norconk. 1994. Challenge of Neotropical Frugivory: Travel Patterns of Spider Monkeys a Bearded Sakis. American Journal of Primatology, sv. 34/ Číslo 2: 171-183.

            Lehman, S. 2000. Struktura komunity primátů v Guyaně: Biogeografická analýza. International Journal of Primatology, Vol.21/ Issue 3: 333-351.

            Lindenfors, P. 2002. Sexuálně antagonistický výběr na velikosti primátů. Journal of Evolutionary Biology, 15/4: 595-607.

            Maas, M., L. Martin, A. Olejniczak. 2003. Tloušťka skloviny a mikrostruktura u pitheciinských primátů, s komentáři k dietním adaptacím hominoida Kenyapithecus ze středního miocénu. Journal of Human Evolution, sv. 45/číslo 5: 351-367.

            McFarland Symington, M. 1988. Soutěž o potravu a velikost party při hledání potravy u opice černého pavouka. JSTOR:Behaviour, Vol.105/Vydání 1/2: 117-134.

            McFarland, M. 1986. Ekologické determinanty štěpno-fúzní sociality u Ateles a Pan. Pp. 181-190 v J Else, P Lee, eds. Ekologie a ochrana primátů . Velká Británie: Cambridge University Press.

            Mittermeier, R., A. Rylands, J. Boubli. 2009. "Ateles paniscus" (On-line). Červený seznam ohrožených druhů IUCN. Přístupné 18. února 2010 na adrese http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2283/0.

            Painter, R., A. Taber, R. Wallace. 1998. Diverzita primátů, preference stanovišť a odhady hustoty populace v národním parku Noel Kempff Mercado, departement Santa Cruz, Bolívie. American Journal of Primatology, sv. 46 Číslo 3: 197-211.

            Purvis, A., J. Gittleman, G. Cowlishaw, G. Mace. 2000. Predikce rizika vyhynutí u ubývajících druhů. Královská společnost, 267/1456: 1947–1952.

            Quiatt, D., V. Reynolds. 1993. Informace o chování primátů, sociální znalosti a evoluce kultury . Velká Británie: Cambridge University Press.

            Sabatier, D., B. Simmen. 1996. Strava některých primátů z francouzského Guyananu: Složení potravy a výběr potravin. International Journal of Primatology, sv. 17 Vydání 5: 661-693.

            Symington, M. 1988. Demografie, rozsahy vzorů a rozpočty činnosti opic černých (Ateles paniscus chamek) v národním parku Manu, Peru. American Journal of Primatology, 15: 45-67.

            Symington, M. 1987. Poměr pohlaví a mateřská hodnost u divokých pavoučích opic: Když se dcery rozptýlí. Behaiorální ekologie a sociobiologie, 20/6: 421-425.

            Youlatos, D. 2002. Polohové chování opic černých (Ateles paniscus) ve Francouzské Guyaně. International Journal of Primatology, sv. 23/ Číslo 5: 1071-1093.

            de Carvalho Jr, O., S. Ferrari, K. Strier. 2004. Dieta skupiny Muriqui (Brachyteles arachnoides). Primate , Vol.45/Vydání 3: 201–204.

            de Magalhaes, J., J. Costa. 2009. "AnAge- databáze stárnutí a dlouhověkosti zvířat" (On-line). Přístupné 08. dubna 2010 v http://genomics.senescence.info/species/entry.php?species=Ateles_paniscus.

            van Roosmalen, M. 1980. Preference stanoviště, strava, strategie krmení a sociální organizace opice černé (Ateles paniscus paniscus Linnaeus 1758) v Surinamu. Wageningen, 80/13: 175.


            Web pro rozmanitost zvířat

            Hnědé pavoučí opice, Ateles hybridus , jsou omezeny na subtropické a tropické vlhké nížiny ve Venezuele a Kolumbii. Existují dva uznávané poddruhy A. hybridus, Ateles hybridus hybridus a Ateles hybridus brunneus. První z nich se vyskytuje v Kolumbii i Venezuele a obývá lesy od pravého břehu řeky Río Magdalena až po oblasti zasahující do západních částí Venezuely. Ateles hybridus brunneus lze nalézt pouze v Kolumbii, v rozmezí mezi dolní Ríos Cauca a Magdalena v departementech Bolívar, Antioquia a Caldas. (Groves, 2005 Link a Morales Jimenez, 2008 Takahashi, 2008 Urbani a kol., 2008)

            Místo výskytu

            Hnědé pavoučí opice jsou stromové a vyskytují se hlavně ve vysokých a nížinných primárních stálezelených deštných pralesech od 20 do 700 m nadmořské výšky. Většinu času tráví cestováním a hledáním potravy ve vysokém baldachýnu, ale v menší míře využívají i střední a nižší vrstvy. Zřídka sestupují do lesa, s výjimkou pitné vody nebo jídla půdy. Opice hnědé jsou specialisty na stanoviště a preferují nenarušené staré lesy (primární lesy) a zřídka obývají narušené lesy s méně úplným zápojem (sekundární lesy). Primární lesy mají vysoké vzrostlé stromy, souvislý zápoj, podrost s malým podrostem a výrazně větší a hojnější ovocné stromy než mají sekundární lesy. Jedním z důvodů pro volbu jejich stanoviště je to, že jejich strava se skládá především z ovoce. (Chapman a Onderdonk, 1998 Morales Jiménez, 2007 Takahashi, 2008 Urbani a kol., 2008)

            • Oblasti stanovišť
            • tropický
            • pozemní
            • Pozemské biomy
            • deštný prales
            • Nadmořská výška 20 až 700 m 65,62 až 2296,59 ft

            Fyzický popis

            Vzhled Ateles hybridus je podobný jiným druhům opic pavouků a jak naznačuje jejich obecný název, opice mají výjimečně dlouhé, štíhlé končetiny. Jejich přední končetiny jsou delší než zadní a jejich mezimembrální index je přibližně 105. Mají také dlouhý, tenký, chápavý ocas, který působí téměř jako pátá končetina. Tyto vlastnosti jim umožňují být vysoce odpružené a umožňují jim snadno hledat potravu a cestovat ve vysokém vrchlíku. Délka ocasu se pohybuje kolem 75 cm a je vysoce pružný a distálně bez srsti, s rýhovanou kůží pro lepší uchopení. Ruce jsou háčkovité, se čtyřmi protáhlými, zakřivenými prsty. Palec je zmenšený, což usnadňuje houpání a uchopování větví a je přizpůsobením jejich přísně stromovému způsobu života. Pavouci jsou největší ze všech primátů Nového světa, dospělý samec hnědého pavouka váží 7,9 až 9,1 kg a dospělá samice váží 7,5 až 9 kg. Průměrná délka těla u dospělých jedinců je kolem 50 cm. Jejich zbarvení se pohybuje od světle hnědé až po tmavé na svrchních partiích včetně hlavy. Vnitřní strana nohou, paží a ocasu jsou světlejší, žlutohnědé barvy. Další charakteristickou vlastností tohoto druhu je bílá trojúhelníková skvrna na čele, ale ne všichni jedinci mají tento nápadný rys. Někteří jedinci mají také světle modré oči, ale obvykle jsou světle hnědé. (Ankel-Simons, 1999 Fleagle, 1999 Morales Jiménez, 2007 Takahashi, 2008)

            • Další fyzické vlastnosti
            • endotermní
            • homoiotermní
            • bilaterální symetrie
            • Sexuální dimorfismus
            • muž větší
            • Hmotnost dosahu 7,5 až 10,5 kg 16,52 až 23,13 lb
            • Průměrná hmotnost 8,5 kg 18,72 lb
            • Délka rozsahu 45 až 50 cm 17,72 až 19,69 palce
            • Průměrná délka 47 cm 18,50 in

            Reprodukce

            Systém páření opic hnědých není dobře prozkoumán, ale je s největší pravděpodobností podobný systému ostatních členů Atelinae, kteří jsou polygynandrózní, kde se každý jedinec páří s více partnery. Všechny kopulace jsou iniciovány samicí, což ukazuje na vysokou úroveň výběru partnera a může vést ke snížení agresivity u samců. Samice tohoto rodu kopulují s mnoha samci po určitou dobu, což by mohla být ženská strategie, jak zabránit vraždění kojenců tím, že způsobí zmatení otcovství. Byly však pozorovány vnitroskupinové infanticidy jinými samci, i když u tohoto konkrétního druhu nebyly hlášeny. Páření není sezónní a u opic nebyly pozorovány žádné předkopulační rituály. (Morales Jiménez, 2007 Takahashi, 2008)

            Podobně jako ostatní druhy opic pavouků se Ateles hybridus vyznačuje pomalou reprodukční rychlostí, přičemž samice obvykle rodí jednoho potomka každé 3 až 4 roky. I když to u tohoto konkrétního druhu nebylo hlášeno, u jiných druhů opic byla pozorována intraskupinová infanticida samců, což zkracuje interval mezi porody. V zajetí lze porodní interval opic hnědých zkrátit na minimálně 1,5 roku a jejich porody nevykazují sezónnost. Divoké populace však vykazují nízký stupeň sezónnosti, s vyšší porodností na začátku období dešťů, od května do července, kdy jsou plody hojnější. Tento druh typicky dosahuje pohlavní dospělosti ve věku 4 až 5 let a samice rodí své první dítě ve věku 7 až 8 let. (Fleagle, 1999 Link a Morales Jimenez, 2008 Morales Jiménez, 2007 Takahashi, 2008 Urbani a kol., 2008)

            • Klíčové reprodukční vlastnosti
            • iteroparous
            • celoroční chov
            • gonochorický / gonochorický / dvoudomý (oddělená pohlaví)
            • sexuální
            • oplodnění
            • živorodý
            • Interval rozmnožování Samice opic hnědých rodí každé 3 až 4 roky jednoho potomka.
            • Hnízdní období Divoké populace, ale ne v zajetí, vykazují nízký stupeň sezónnosti, s vyšší porodností na začátku období dešťů, od května do července.
            • Rozsah počtu potomků 1 až 1
            • Doba březosti se pohybuje mezi 226 až 232 dny
            • Průměrná doba březosti 230 dní
            • Rozsah věku odstavu 12 až 20 měsíců
            • Průměrný věk odstavu 15 měsíců
            • Průměrná doba nezávislosti 18 měsíců
            • Průměrný věk v pohlavní nebo reprodukční zralosti (žena) 4 až 5 let
            • Průměrný věk v pohlavní nebo reprodukční zralosti (muž) 4 až 5 let

            Doba březosti je přibližně 226 až 232 dní. Když se potomci narodí, prvních pár měsíců se drží matčina břicha a pak přelézají na její záda. Mladý laktát nejméně jeden rok. U opic chovaných v zajetí však byla laktace pozorována až dvacet měsíců. Převážnou část rodičovské péče zajišťují samice a mezi samicemi a jejich potomky se vytvářejí velmi silné sociální vazby. Během závislého období, což je přibližně 18 měsíců, se potomkovi dostane ochrany a také prodloužené doby učení, kdy se potomek naučí vše od sociálního chování až po chování při hledání potravy. (Takahashi, 2008 Urbani, et al., 2008)

            • Rodičovská investice
            • altriciální
            • předhnojení
              • zajišťování
              • chránící
                • ženský
                • zajišťování
                  • ženský
                  • ženský
                  • zajišťování
                    • ženský
                    • ženský
                    • zajišťování
                      • ženský
                      • ženský

                      Životnost/dlouhověkost

                      Průměrná délka života opic pavouků je ve volné přírodě přibližně 27 let. V zajetí se naopak mohou dožít 10 let i více. (Takahashi, 2008)

                      • Průměrná životnost
                        Stav: divoký 27 let
                      • Životnost dosahu
                        Stav: zajetí 40 (vysokých) let
                      • Průměrná životnost
                        Stav: divoký 27 let
                      • Typická životnost
                        Stav: zajetí 40 (vysokých) let

                      Chování

                      Ateles hybridus je denní a velmi společenský druh, který žije v mnoha samičích a mnoha samčích skupinách. Žijí ve štěpno-fúzních společnostech, ve kterých se během dne tvoří podskupiny různé velikosti a složení v rozmezí od 2 do 30 členů. Mezi primáty obecně se tato štěpno-fúzní struktura vyskytuje hlavně u opic pavouků (Ateles) a šimpanzů (Pan). U pavoučích opic neexistují žádné jasné hierarchie, i když mohou existovat jemné žebříčky určované věkem. U opic hnědých se to však nenachází ani u samců, ani u samic (Link. pers. comm. 2009). Samci obvykle cestují v čistě mužských skupinách a samice se svými závislými potomky, ačkoli není neobvyklé, že jedinci cestují a hledají potravu sami. V noci hnědé pavoučí opice používají spící stromy, které jsou obvykle vynořující se stromy v těsné blízkosti zdroje potravy (ovocné stromy), takže nebudou muset druhý den cestovat daleko za potravou. Vzhledem k tomu, že místa na spaní jsou vysoko nad baldachýnem, poskytují také bezpečné místo před potenciálními predátory. Existují rozdíly ve velikosti skupiny související s dostupností ovoce. V obdobích, kdy je ovoce hojné, mají samice tendenci se více sdružovat, a tím zvětšovat velikost skupiny. V obdobích, kdy je plodů vzácnější, jsou skupiny menší. Stejný vzorec se vyskytuje u mužských skupin. Větší skupiny mají také tendenci se tvořit, když sestupují na zem, aby se napily vody nebo snědly půdu. Mohou být způsobeny tím, že někteří jedinci dávají pozor na predátory, zatímco ostatní pijí. (Link a Morales Jimenez, 2008 Takahashi, 2008 Urbani a kol., 2008)

                      Samci pavouků jsou filopatrické pohlaví, zůstávají v natální skupině. Ženy se v pubertě rozcházejí, aby se připojily k novým skupinám. Vzhledem k tomu, že muži jsou filopatričtí, je pravděpodobnější, že jsou příbuzní a mají tendenci být společenštější a vzájemně se ovlivňují častěji než ženy. (Fleagle, 1999 Takahashi, 2008)

                      • Klíčové chování
                      • stromový
                      • scansorial
                      • denní
                      • pohyblivý
                      • kočovný
                      • sedavý
                      • územní
                      • sociální
                      • Velikost území rozsahu 2,59 až 3,88 km^2

                      Home Range

                      Odhaduje se, že domovský areál pavouka hnědého zahrnuje 259 až 388 ha. Samci cestují rozsáhlejším územím než samice. Pavoučí opice nevyužívají rovnoměrně celou oblast svého domovského areálu, ale při cestování a hledání potravy využívají speciální cesty. (Urbani a kol., 2008)

                      Komunikace a vnímání

                      Hnědé opice často používají širokou škálu hovorů, aby spolu udržely kontakt a lokalizovaly další podskupiny. Používají tzv. whinnies, tedy většinou hlasité hovory, které přinášejí informace o poloze a identitě zářiče, ale používají také ‚ts chookis‘, výkřiky, kvílení a výkřiky. Ten je slyšet na velké vzdálenosti. Poplašná volání se také používají, když jsou v blízkosti dravci. Hmatová komunikace probíhá formou groomingu. Toto je vzácné chování u opic pavouků a někteří tvrdí, že je to způsobeno chybějícím palcem. Ahumada (1992) zjistil, že jedinci Ateles geoffroyi věnovali péči pouze 2,5 % své denní aktivity, většinou dospělé ženy pečují o své potomky nebo jiná mláďata, ale vyskytuje se i péče samců a samců. Hnědé pavoučí opice mají dobrý zrak a vynikající barevné vidění, což je důležité pro detekci a výběr zralých plodů od nezralých, ale také se používá pro detekci predátorů a také pro komunikaci se stejnými druhy. V antagonistických a ohrožených situacích se používají vizuální signály, jako je třesení hlavou, škrábání paží a hrudníku, stejně jako obnažení zubů. Čichové chování se používá v sexuálních kontextech, ve kterých dochází k tření hrudníku a čichání prsních žláz. Opičí samice také používají svůj příliš velký klitoris k ukládání kapek moči jako pachových stop. (Ahumada, 1992 Takahashi, 2008 Urbani a kol., 2008)

                      • Komunikační kanály
                      • vizuální
                      • taktilní
                      • akustický
                      • chemikálie
                      • Jiné komunikační režimy
                      • pachové stopy
                      • Kanály vnímání
                      • vizuální
                      • taktilní
                      • akustický
                      • chemikálie

                      Potravinové návyky

                      Hnědé pavoučí opice jsou vysoce žravé a živí se širokou škálou ovoce po celý rok. Specializují se na zralé ovoce, které tvoří přibližně 83 % jejich stravy. Velkou část jejich příjmu ovoce tvoří plody bohaté na lipidy z čeledí Arecaceae, Lauraceae, Meliaceae a Myristicaceae. Jejich složení potravy však závisí na sezónních změnách v hojnosti ovoce. Když je ovoce v období sucha méně hojné, doplní svou stravu mladými listy a květy, mladými semeny, kůrou, medem, rozkládajícím se dřevem a někdy dokonce termity a housenky. Hnědé pavoučí opice shánějí potravu hlavně na nouzových stromech a v horní části lesního porostu a při rozpoznávání potravin se silně spoléhají na zrak, ale v menší míře také používají čichové, chuťové a hmatové podněty. Fíky různých druhů jsou velmi důležitým zdrojem potravy, kterým se pavouci živí po celý rok. Byli také pozorováni, že jedli půdu a hlínu.Bylo předloženo několik hypotéz, proč tomu tak může být, od důležitosti vysokého obsahu minerálních látek v půdě po potřebu fosforu a potřebu udržovat rovnoměrnou rovnováhu pH v jejich trávicím systému. Opice pavoučí také sestupují na lesní půdu, aby se napily vody na takzvaných saladových místech, a předpokládá se, že jejich spotřeba vody je důsledkem jejich vysokého příjmu ovoce bohatého na lipidy. Mezidruhová soutěž o potravu se vyskytuje mezi pavoučími opicemi a jinými plodožravými primáty, například vlněnými opicemi, vřešťany, veverkami a dalšími opicemi Nového světa. (Chapman a Onderdonk, 1998 Cowlishaw a Dunbar, 2000 Link a Morales Jimenez, 2008 Takahashi, 2008 Urbani a kol., 2008)

                      • Primární dieta
                      • býložravec
                        • frugivore
                        • Živočišná výživa
                        • hmyz
                        • Rostlinné potraviny
                        • listy
                        • kořeny a hlízy
                        • dřevo, kůra nebo stonky
                        • ovoce
                        • nektar
                        • pyl
                        • květiny

                        Predace

                        Vzhledem k velké velikosti těla Ateles hybridus jsou jedinými významnými potenciálními predátory na dospělých jedincích považováni jaguáři a pumy. Matsuda a Izawa (2008) uvádějí pokusy o predaci jaguára (Panthera onca) a pumy (Puma concolor) na dospělé samici pavoučího druhu Ateles belzebuth. Mláďata a mláďata jsou však vnímavá vůči predátorům, jako jsou orli harpyje (Harpia harpyja), orli chocholatí (Morphnus guianensis) a menší šelmy. (Cowlishaw a Dunbar, 2000 Matsuda a Izawa, 2008 Takahashi, 2008 Urbani, et al., 2008)

                        Pytláctví také představuje velkou hrozbu pro Ateles hybridus, jsou předmětem jak živobytí, tak komerčního lovu. Oni jsou primárně loveni pro maso, ale lov pro domácí mazlíčky není neobvyklý. V situacích obchodu s domácími zvířaty je samice zabita a dítě je ponecháno a prodáno. (Cowlishaw a Dunbar, 2000 Takahashi, 2008 Urbani a kol., 2008)

                        • Známí predátoři
                          • jaguáři (Panthera onca)
                          • horští lvi (Felis concolor)
                          • orli harpyje (Harpia harpyja)
                          • orli chocholatí (Morphnus guianensis)

                          Role ekosystému

                          Studie šíření semen opic pavouky ukázaly, že hrají důležitou roli při udržování rozmanitosti neotropických deštných pralesů, a to jak prostřednictvím endozoochorie, tak exozoochorie. Endozoochorie je, když zvíře rozptýlí semena ovoce v těle zvířete, když semena polykají a procházejí trávicím systémem zvířete. Exozoochorie je, když zvíře rozptýlí semena tím, že je odnese ze stromu na jiné místo a upustí je. Link a Di Fiore (2006) zjistili, že Ateles belzebuth spolykal 98 % semen z přibližně 152 různých rostlinných druhů, kterými se opice živily. Zjistili také, že opice se jeví jako zvláště důležité rozptylovače pro rostliny produkující velké semenné plody nebo ty, které jsou chráněny hustými slupkami, z nichž mnohé jiné plodožravé druhy nemohou jíst. Jednotlivá pavoučí opice rozptýlila minimálně 195 000 semen za rok, která byla větší než 1 mm v průměru a 35 000 semen větších než 3 mm v průměru. Nejdelší vzdálenost přemístěných semen byla 1,2 km, i když průměrná vzdálenost byla 443 m od rodičovského zdroje. Výsledky Link a Di Fiore (2006) a Stevensona a Aldany (2008) ukazují, že pavoučí opice hrají významnou roli jako rozptylovač semen a že pokles populace by mohl mít velký a přímý dopad na dynamiku lesa, zejména pokud jiné druhy rozptylovačů nemohou kompenzovat jejich ztracené ekologické služby. Kromě toho je možné, že jejich štěpno-fúzní sociální struktura a chování v rozsahu také ovlivňují jejich vzorec šíření semen. Skutečnost, že se při shánění potravy rozdělují do podskupin, by mohla vytvořit rozptýlenější distribuci defekovaných semen po celém stanovišti ve srovnání s druhy, které se pohybují v soudržnějších skupinách. Tento vzorec pohybu opic by mohl mít pozitivní účinky na rychlost růstu a přežití semen. (Chapman a Onderdonk, 1998 Cowlishaw a Dunbar, 2000 Link a Di Fiore, 2006 Stevenson a Aldana, 2008)

                          Ekonomický význam pro člověka: pozitivní

                          Opice hnědé jsou kritickými členy ekosystémů deštných pralesů, ve kterých žijí, jsou důležité pro obnovu lesa prostřednictvím šíření semen. (Chapman a Onderdonk, 1998 Cowlishaw a Dunbar, 2000 Link a Di Fiore, 2006)

                          Ekonomický význam pro člověka: Negativní

                          Nejsou známy žádné nežádoucí účinky Ateles hybridus na člověka.

                          Stav ochrany

                          Oba poddruhy Ateles hybridus jsou uvedeny jako kriticky ohrožené na Červeném seznamu IUCN a jsou zařazeny mezi „25 světově nejohroženějších primátů“ IUCN. Největší hrozbou pro jejich populace je fragmentace a degradace lesů, stejně jako obchod se zvířaty a nelegální lov. Velká část biotopů A. hybridus byla přeměněna na půdu pro zemědělství a mnoho zbývajících biotopů je obklopeno lidskou populací a silnicemi. Pouze 0,67 % jejich rozšíření je chráněno, takže existuje naléhavá potřeba chráněných oblastí a národních parky, které by také mohly zahrnovat dva další ohrožené endemické primáty, tamaríny bělonohé (Saguinus leucopus) a opice vlnité (Lagothrix lugens).Jak bylo uvedeno v části stanoviště, A. hybridus preferuje souvislé, sekundární lesy, ale pouze 9 % Ateles h Potenciální rozsah . brunneus zůstává v tomto stavu. Velká velikost těla A. hybridus a jejich pomalá reprodukční rychlost s pozdním dospíváním a dlouhými meziporodními intervaly zabránit jim v zotavení z poklesu populace a učinit je zranitelnějšími vůči vyhynutí. (Link a Morales Jimenez, 2008 Mittermeier a kol., 2008 Morales Jiménez, 2007 Palacios a Morales-Jiménez, 2007 Urbani, a kol., 2008)

                          K ochraně tohoto ohroženého druhu je nezbytná kombinace ex-situ, in-situ a vzdělávacích projektů. Odhad hustoty a rozšíření tohoto druhu je také prioritním výzkumným tématem pro účely ochrany. Chráněná území jsou nezbytná pro jejich přežití, stejně jako chovné programy pro zvířata chovaná v zajetí. Také průzkumy jsou velmi potřebné pro stanovení hustoty populace některých poddruhů a pro určení místních hrozeb. (Cowlishaw a Dunbar, 2000 Link a Morales Jimenez, 2008 Morales Jiménez, 2007 Palacios a Morales-Jiménez, 2007)

                          Hnědé pavoučí opice mají všechny přirozené charakteristiky, které doprovázejí vyšší riziko vyhynutí: velká velikost těla, pomalá reprodukční rychlost, jsou specialistou na jídlo, mají velký domovský areál, dlouhou životnost, pozdní dospívání a dlouhé intervaly mezi porody. To vše omezuje druhy, aby se zotavily z poklesu populace, a činí je zranitelnějšími vůči vyhynutí. Rozsáhlá fragmentace a odlesňování deštných pralesů je přímou hrozbou pro A.hybridus, protože sekundární les je pro ně nevhodný jako stanoviště. A. hybridus obývá fragmentovaná stanoviště a víme překvapivě málo o procesech, které jsou základem přežití na fragmentovaných stanovištích. Účinky na malou populaci mohou být příliš vážné, než aby je bylo možné zvrátit. Bylo by nešťastné přijít o druh, o kterém stále víme tak málo. Právě jsme začali chápat aspekty jejich chování a ekologie. Další studie by zlepšily naše chápání například jejich složité sociální struktury a hierarchií. (Cowlishaw a Dunbar, 2000)

                          • Červený seznam IUCN je kriticky ohrožený
                            Více informací
                          • Červený seznam IUCN je kriticky ohrožený
                            Více informací
                          • Federální seznam USA Žádný zvláštní status
                          • CITES Žádný zvláštní status

                          Přispěvatelé

                          Maria Thunstrom (autor), University of Oregon, Stephen Frost (redaktor, instruktor), University of Oregon, Tanya Dewey (editor), Animal Diversity Web.

                          Glosář

                          žijící v jižní části Nového světa. Jinými slovy Střední a Jižní Amerika.

                          ke komunikaci používá zvuk

                          mláďata se rodí v relativně nevyvinutém stavu, nejsou schopna se po určitou dobu po narození/vylíhnutí živit, postarat se o sebe nebo se samostatně pohybovat. U ptáků po líhnutí nahí a bezmocní.

                          Odkazuje na zvíře, které žije na stromech a šplhá po stromech.

                          mající tělesnou symetrii tak, že zvíře lze v jedné rovině rozdělit na dvě zrcadlově obrácené poloviny. Zvířata s bilaterální symetrií mají hřbetní a ventrální strany, stejně jako přední a zadní konce. Synapomorfie Bilaterie.

                          ke komunikaci používá pachy nebo jiné chemikálie

                          zvířata, která využívají metabolicky generované teplo k regulaci tělesné teploty nezávisle na okolní teplotě. Endotermie je synapomorfií savců, i když mohla vzniknout u (nyní vyhynulého) synapsidního předka, fosilní záznam tyto možnosti nerozlišuje. Konvergentní u ptáků.

                          spojení vajíčka a spermie

                          zvíře, které jí hlavně ovoce

                          Živočich, který se živí převážně rostlinami nebo částmi rostlin.

                          potomci jsou produkováni ve více než jedné skupině (vrhy, snůšky atd.) a ve více ročních obdobích (nebo v jiných obdobích vhodných pro reprodukci). Iteroparní zvířata musí podle definice přežít více sezón (nebo periodických změn stavu).

                          mající schopnost pohybovat se z jednoho místa na druhé.

                          oblast, ve které se zvíře přirozeně vyskytuje, oblast, ve které je endemický.

                          obecně putuje z místa na místo, obvykle v přesně definovaném rozsahu.

                          druh polygamie, ve které se žena páruje s několika muži, z nichž každá se také páruje s několika různými ženami.

                          deštným pralesům, mírným i tropickým, dominují stromy často tvořící uzavřený baldachýn s malým množstvím světla dopadajícího na zem. Bohaté jsou také epifyty a popínavé rostliny. Srážky obvykle nejsou omezující, ale mohou být poněkud sezónní.

                          komunikuje tak, že produkuje vůně ze speciální žlázy (žláz) a umísťuje je na povrch, aby je ostatní mohli cítit nebo ochutnat

                          reprodukci, která zahrnuje spojení genetického příspěvku dvou jedinců, samce a samice

                          sdružuje se s ostatními svými druhy tvoří sociální skupiny.

                          ke komunikaci používá dotyk

                          brání oblast v domácím dosahu, obsazenou jediným zvířetem nebo skupinou zvířat stejného druhu a drženou prostřednictvím zjevné obrany, displeje nebo reklamy

                          oblast Země, která obklopuje rovník, od 23,5 stupně na sever do 23,5 stupně na jih.

                          ke komunikaci používá zrak

                          reprodukce, při které dochází k oplodnění a vývoji v ženském těle a vyvíjející se embryo získává výživu od samice.

                          chov probíhá po celý rok

                          Reference

                          Ahumada, J. 1992. Chování péče o pavoučí opice (Ateles geoffroyi) na ostrově Barro Colorado, Panama. International Journal of Primatology, 13: 33-49.

                          Ankel-Simons, F. 1999. Anatomie primátů: Úvod. 2. Ed. San Diego: Academic Press.

                          Chapman, C., D. Onderdonk. 1998. Lesy bez primátů: spoluzávislost primátů/rostlin. American Journal of Primatology, 45: 127-141.

                          Collins, A., J. Dubach. 2000. Fylogenetické vztahy mezi pavoučími opicemi (Ateles): Založeno na variaci mitochondriální DNA. International Journal of Primatology , 21: 381–420.

                          Cowlishaw, G., R. Dunbar. 2000. Biologie ochrany primátů . Chicago: The University of Chicago Press.

                          Fleagle, J. 1999. Adaptace a evoluce primátů 2. vyd. . San Diego: Academic Press.

                          Groves, C. 2005. Ateles hybridus. Pp. 151 v D Wilson, D Reeder, eds. Savčí druhy světa (vydání 3.) . Washington, DC: Johns Hopkins University Press.

                          Link, A., A. Di Fiore. 2006. Rozšiřování semen opic pavouků a jeho význam při udržování neotropické diverzity deštných pralesů. Journal of Tropical Ecology , 22: 235–246.

                          Matsuda, I., K. Izawa. 2008. Predace divokých pavoučích opic v La Macarena, Kolumbie. Primáti, 49: 65-68.

                          Mittermeier, R., J. Ratsimbazafy, A. Rylands, L. Williamson, J. Oates. 2008. Primáti v nebezpečí: 25 nejvíce ohrožených primátů světa 2006–2008. Ochrana primátů , 22: 1-40.

                          Morales Jiménez, A. 2007. „Akční plán pavoučích opic Ateles hybridus a Ateles fusciceps v Kolumbii“ (On-line pdf). Přístupné 12. ledna 2009 v http://www.fundacionbiodiversa.org/pdf/Ateles/Atelesactionplanweb.pdf.

                          Palacios, E., A. Morales-Jiménez. 2007. "Opice pestrá nebo hnědá, Ateles hybridus I. Geoffroy, 1829." (On-line). Přístupné 13. ledna 2009 v http://www.primate-sg.org/hybridus07.htm.

                          Stevenson, P., A. Aldana. 2008. Potenciální účinky vymírání atelin a fragmentace lesů na rozmanitost a složení rostlin v pánvi západního Orinoka, Kolumbie. International Journal of Primatology, 29: 365–377.


                          Otázky a odpovědi

                          Otázka: Z jakého kontinentu pochází legenda El Duende?

                          Odpovědět: Mýtus údajně pocházel z Evropy (Španělsko), ale skutečně se ujal v Latinské Americe (Severní a Jižní).

                          Otázka: Jak přimět el Duende, aby ti přestal brát věci?

                          Odpovědět: Skrýt své věci je nejlepší věc, aby se zabránilo krádeži z nich.

                          Otázka: Umí El Duende mluvit?

                          Odpovědět: Důkazy, které jsem shromáždil, se nikdy nezmínily, jestli El Duende může mluvit. Lze jen spekulovat.

                          Otázka: Takže co říkáš, vybírají si, jestli budou zlí nebo milí?

                          Odpovědět: Zda jsou zlí nebo milí, závisí na tom, jak si lidé legendu vykládají. Někteří považují El Duende za "lekci" nebo varování pro děti, zatímco pár vyvolených může věřit, že skutečně existuje.

                          Otázka: Může dítě mladší 12 let vidět el Duende?

                          Odpovědět: Neexistují žádné definitivní důkazy nebo účty, že děti mladší 12 let jsou jediné, které je mohou vidět. Očití svědci se lišili věkem.

                          © 2017 Dean Traylor


                          22. října 2021

                          Nigerijský přírodovědec zahlédl afrického mapového motýla žijícího naživu! - Pozorování týdne, 22.6.21

                          Naším pozorováním týdne je tento africký mapový motýl (Cyrestis camillus), viděný v Nigérii od @dotun55!

                          Adedotun Ajibade mi říká, že jako dítě vyrůstající v Port Harcourt v Nigérii se zajímal o zahradničení a přírodu, ale jeho zájem „vyvrcholil“, když se zotavoval z nemoci. „Většinu času jsem strávil v květinové zahradě, kde jsem si poprvé všiml rostlin a divoké zvěře jinak,“ říká,

                          Byly pozorovány různé květiny a domácí nebo navštěvující hmyz. Pozorně byli pozorováni i ptáci s jejich voláním, čemuž jsem nikdy nevěnoval dostatečnou pozornost. Tato osvěžená perspektiva přírody mi poskytla lepší pochopení. A vidět nestačilo. Potřeboval jsem sobě i ostatním uchovat vzpomínky na postřehy, které mě inspirovaly k fotografování, a od té doby jsem nepřestal. Moje touha prozkoumávat krajinu a vidět nové organismy mě někdy přivádí na zasvěcené eko-výlety.

                          Začátkem tohoto měsíce Adedotun navštívil Ise Forest Conservation Area (ranger station), který je součástí SW/Niger Delta Forest Project, aby podpořil natáčení WildAid. Během své odstávky zachraňoval motýly uvězněné v zasíťovaných oblastech tábora a navštívil táborové jezírko, kde si všiml motýlů, kteří se bahnili podél břehu. Bohužel otakárci odletěli dřív, než se stačil přiblížit, ale

                          Podíval jsem se na zem za místem, kde byli, po jiných pochoutkách členovců. A tam seděla jiná sada motýlů - pár známých blues a 2 exoticky vyhlížející lepové. Ten druhý měl pocit, jako by se díval na anděly. Byl jsem ohromen hvězdou.

                          [Nejdřív] jsem hádal, že jsou to denní můry. Pozoruhodné byly falešné oči a malé pruhy na zadních křídlech. Leželi plochými, bílými křídly rovnoběžně s vlhkou lesní půdou. Nemohl jsem okamžitě rozeznat žádnou paličkovanou anténu, nejdůležitější identifikační prostředek pro motýla.

                          Jeden z nich letěl, než jsem stačil sáhnout po mobilní fotce. Po neuspokojivém výstřelu vzlétl i druhý exemplář. Vlála kolem a krátce spočívala na okrajovém lesním porostu. Stál jsem nehybně, zatímco to nakonec zase sedělo na podlaze, pro šťastné přiblížení.

                          O pozorování jsem se podělil na iNaturalistu, jakmile jsem vyšel z lesa a získal jsem rychlou identifikaci motýla na mapě, pro mě absolutně nového.

                          Africký mapový motýl, žijící v lese, se pohybuje v rozsáhlém pásmu subsaharské Afriky, od Sierry Leone až po Mosambik a Madagaskar. Je známo, že v klidu roztahuje křídla a jeho larvy se živí rostlinami, jako je např Fíkus, Ziziphus, a Morus. Členové tohoto rodu se nazývají „mapoví“ motýli, protože jejich křídla připomínají čáry zeměpisné šířky a délky.

                          Adedotun (nahoře v komunitním lese Mbe Mountain) je ctižádostivý profesionální biolog (vystudoval informatiku) a začal používat iNaturalist téměř přesně před osmi lety. V současné době pozoroval v Nigeiře více druhů než kdokoli jiný na iNat a říká, že ačkoli jsou jeho primární zájmy lepidoptera, odorata a ptáci, „moje zaměření se posouvá s novými prostředími a jejich jedinečnými nabídkami, které často velmi vyhledávám“.

                          Používá iNaturalist pro nápovědu k identifikaci, k ukládání svých pozorování, spojení s dalšími přírodovědci a ke zkoumání světové biodiverzity.

                          Když nejsem na hřišti, jsem na iNaturalist a sdílím nedávné i staré postřehy. Používání iNaturalistu mě nutí uznat, že svět je propojen přírodou. Biodiverzita je společná nám všem, bez ohledu na region, rasu nebo náboženství. A každý organismus, bez ohledu na to, jak mamutí, nepatrný nebo rozšířený, je relevantní v síti života.

                          (Foto Adedotun od Emmanuela Basseyho z WCS Nigeria)

                          Některé citace byly lehce upraveny pro srozumitelnost a plynulost.

                          - Podívejte se na fotky Adedotun na Instagramu!

                          - Cestujte zpět v čase do roku 2016, kdy byl motýl kluzák v Africe pozorováním týdne!


                          Mám zabíjet pavouky ve svém domě? Entomolog vysvětluje, proč ne

                          Pavouci jsou přirozenou a zdravou součástí ekosystému vašeho domova.

                          Vím, že může být těžké vás přesvědčit, ale dovolte mi to zkusit: Nezabíjejte dalšího pavouka, kterého uvidíte ve svém domě.

                          Přichází v míru. Foto Matt Bertone, CC BY-ND.

                          Proč? Protože pavouci jsou důležitou součástí přírody a našeho vnitřního ekosystému – a také jsou samy o sobě společnými organismy.

                          Lidé rádi považují svá obydlí za bezpečně izolovaná od okolního světa, ale uvnitř lze nalézt mnoho druhů pavouků. Někteří jsou náhodně uvězněni, zatímco jiní jsou krátkodobými návštěvníky. Některé druhy si dokonce užívají skvělé vnitřní prostory, kde šťastně dožívají svůj život a tvoří další pavouky. Tito pavoukovci jsou obvykle tajní a téměř všichni, které potkáte, nejsou agresivní ani nebezpeční. A mohou poskytovat služby, jako je pojídání škůdců – někteří dokonce jedí jiné pavouky.

                          Pavoučí pavouk posílá nějakou kořist, která se zachytila ​​v jeho síti.
                          Matt Bertone, CC BY-ND

                          Moji kolegové a já jsme provedli vizuální průzkum 50 domů v Severní Karolíně, abychom zjistili, kteří členovci žijí pod našimi střechami. Každý dům, který jsme navštívili, byl domovem pavouků. Nejčastějšími druhy, se kterými jsme se setkali, byli pavouci pavučinci a pavouci sklepní.

                          Sklepní pavouk, někdy nazývaný táta longlegs (neplést s kombajnem). Matt Bertone, CC BY-ND

                          Oba si staví sítě, kde číhají na kořist, kterou chytí.Sklepní pavouci někdy opouštějí své sítě, aby lovili jiné pavouky na svém trávníku a napodobovali kořist, aby chytili své bratrance k večeři.

                          Přestože jsou to všeobecní predátoři, kteří mají sklon sežrat vše, co mohou chytit, pavouci pravidelně loví nepříjemné škůdce a dokonce i hmyz přenášející choroby – například komáry. Existuje dokonce druh skákavého pavouka, který v afrických domovech nejraději požírá komáry plné krve. Zabití pavouka tedy nestojí pouze pavoukovce život, ale může z vašeho domova vyvést důležitého predátora.

                          Bát se pavouků je přirozené. Mají spoustu nohou a téměř všechny jsou jedovaté – i když většina druhů má jed příliš slabý na to, aby způsobil lidem problémy, pokud jejich tesáky vůbec mohou propíchnout naši kůži. Dokonce i samotní entomologové se mohou stát obětí arachnofobie. Znám několik pavouků, kteří překonali svůj strach pozorováním těchto fascinujících tvorů a prací s nimi. Když to dokázali oni, zvládnete to i vy!

                          Příběh arachnologa o tom, jak vyrůstal ve strachu z pavouků, ale nakonec byl jimi fascinován.

                          Pavouci vás nechtějí dostat a ve skutečnosti se lidem raději vyhýbají, jsme pro ně mnohem nebezpečnější než naopak. Kousnutí od pavouků je extrémně vzácné. Ačkoli existuje několik lékařsky důležitých druhů, jako jsou pavouci vdovy a samotáři, i jejich kousnutí je neobvyklé a zřídka způsobuje vážné problémy.

                          Pokud toho pavouka opravdu nemůžete vystát ve svém domě, bytě, garáži nebo kdekoli jinde, místo toho, abyste ho rozbili, zkuste ho chytit a vypustit ven. Najde se jinam, kam jít, a obě strany budou s výsledkem spokojenější.

                          Ale pokud to zvládnete, je v pořádku mít doma pavouky. Ve skutečnosti je to normální. A upřímně řečeno, i když je nevidíte, stále tam budou. Zvažte tedy přístup žij a nechej žít k dalšímu pavoukovi, kterého potkáš.

                          Matt Bertone je nástavbový asistent v oboru entomologie na státní univerzitě v Severní Karolíně.

                          Tjeho příspěvek se původně objevil na The Conversation a byl publikován 15. května 2018. Tento článek je zde znovu publikován se svolením. Přečtěte si původní článek.


                          Podpořte zachráněnou divokou zvěř v Amazonii

                          Vítáme dobrovolníky z celého světa, kteří nám pomáhají s péčí o zvířata v našich útulcích. Budete zapojeni do činností, jako je cvičení, poskytování obohacení, čištění a krmení. Můžete být také požádáni o pomoc s projekty údržby a konstrukcí. Za posledních 20 let se k nám přihlásilo více než 7 000 mezinárodních jednotlivců.

                          Minimální čas potřebný pro dobrovolnictví je:

                          • 15 nocí na práci s malými zvířaty
                          • 30 nocí (nebo někdy déle) na práci v určitých zvířecích oblastech (např. všechny kočkovité šelmy, určité skupiny opic atd.)
                          • V den, kdy přijedete, nenastoupíte do práce, začnete následující ráno
                          • Počítejte s časem na cestu do centra a zpět

                          Některé z vrcholů dobrovolnictví s námi jsou:

                          • Jedinečný, hodnotný a nezapomenutelný zážitek
                          • Získejte praktické zkušenosti s péčí o širokou škálu zvířat
                          • Buďte blízko a osobně s osiřelými opicemi, kočkami, tapíry atd.
                          • Neuvěřitelně obohacující
                          • Komunitní život – sdílejte tuto zkušenost s mnoha podobně smýšlejícími dobrovolníky

                          Dnes je CIWY lídrem v managementu volně žijících zvířat v zemi. Od záchrany pavoučí opice ( Ateles chamek ) během úplných začátků CIWY jsme ušli v péči o divokou zvěř velký kus cesty. O více než 20 let později nyní spravujeme tři přírodní rezervace s více než 500 zvířaty různých druhů. Správné zacházení s různými druhy s námi často konzultují státní orgány, zoologické zahrady a další organizace. Máme zkušenosti zejména s managementem primátů, druhů jako jsou opice kapucínské ( Sapajus apella ) a pavoukovce ( Ateles chamek ) a velké kočkovité šelmy. Kromě toho máme v našich centrech také mnohem více různých druhů.

                          Mnoho zvířat přichází do našich center s různými problémy, jako je špatná výživa, podvýživa, zdravotní problémy, ztráta identity, psychická traumata nebo fyzické potíže v důsledku podmínek, ve kterých byla dříve chována. Většina těchto zvířat nemůže být znovu vypuštěna kvůli nevratným škodám způsobeným člověkem, protože byla odebrána z jejich přirozeného prostředí. Proto pracujeme na tom, abychom každému z těchto zvířat nabídli tu nejlepší možnou kvalitu života, včetně správné stravy, tak velkého výběhu, jaký jsme schopni je postavit, cvičení a stimulace.

                          Machía se stará o různá zvířata, která jsou rozdělena do specifických oblastí. Dobrovolníci jsou zařazeni do jedné z těchto pracovních oblastí. Zatímco preference dobrovolníků se berou v úvahu, nakonec musíme přidělit dobrovolnické povinnosti na základě aktuální potřeby. Proto nemůžeme zaručit, že budete schopni pracovat v určité oblasti.

                          Všichni dobrovolníci pracující se zvířaty asistují při úklidu, přípravě jídla a zajišťování obohacení. Kromě toho mají některé oblasti další odpovědnosti/povinnosti – ty jsou podrobně popsány níže. Níže je také uveden minimální počet dní potřebných k práci v každé oblasti – toto minimum je zásadou zavedenou ve prospěch a stabilitu našich zvířat.

                          Machía má jeden základní dobrovolnický dům. V domě je kuchyň se sporákem a lednicí, kterou mohou dobrovolníci používat.

                          Ložní prádlo je k dispozici. Polštáře a sítě proti komárům jsou poskytovány na vyžádání a v závislosti na dostupnosti. Možná si budete přát vzít si spacák nebo deku na chladnější noci a budete potřebovat visací zámek na zamykání pokoje během dne.

                          Pokoje jsou obvykle sdíleny třemi až čtyřmi lidmi a všichni dobrovolníci sdílejí dvě koupelny v dobrovolnickém domě. Koupelny mají teplé sprchy.

                          Zatímco je zde elektřina a teplé sprchy, výpadky proudu jsou běžné (zejména v období dešťů), a proto mohou nastat období, kdy jsme bez teplé vody a tekoucí vody.

                          Dobrovolníkům jsou přidělena lůžka, která jsou k dispozici v době jejich příjezdu. Pokud si přejete změnit pokoje, přijímáme požadavky na přechod do jiných pokojů, jakmile budou k dispozici.

                          Pokud byste chtěli trochu více pohodlí a soukromí, ve městě je několik hotelů a hostelů.


                          Bolivijská studie deštných pralesů naznačuje, že potravní chování u opic a lidí má prastaré společné kořeny

                          OBRAZ: Jedná se o zvláštního "náctiletého" (subdospělého) samce pavouka. zobrazit více

                          Behaviorální ekologové pracující v Bolívii zjistili, že divoké pavoučí opice kontrolují svou stravu podobným způsobem jako lidé, na rozdíl od toho, co se dosud myslelo. Spíše než se snažit maximalizovat svůj denní energetický příjem, opice přísně regulují svůj denní příjem bílkovin, takže zůstává na stejné úrovni bez ohledu na sezónní výkyvy v dostupnosti různých potravin.

                          Je známo, že přísná regulace denního příjmu bílkovin hraje roli ve vývoji obezity u lidí a zjištění z tohoto výzkumu naznačují, že evoluční původ těchto stravovacích návyků u lidí může být mnohem starší, než se předpokládalo. Doposud se mělo za to, že stravovací návyky lidí pocházejí z paleolitu (před 2,4 miliony až 10 000 lety).

                          Výzkum, který byl dnes (ve středu 20. května) zveřejněn online v časopise Behavioral Ecology [1], také poskytuje cenné informace o tom, které stromy jsou důležité pro výživu opic, což je důležité pro ochranu přírody a navíc může pomoci zlepšit péči primátů chovaných v zajetí, kteří mohou být kvůli své stravě náchylní k obezitě a souvisejícím zdravotním problémům.

                          Dr Annika Felton, návštěvnice katedry na Fenner School of Environment and Society, The Australian National University, Canberra, Austrálie, strávila rok v bolivijském deštném pralese (v Departmento Santa Cruz), kde seznámila peruánské pavoučí opice (Ateles chamek) se svou přítomností. a pak pozorování jejich stravovacích návyků.

                          Sledovala 15 jednotlivých opic (7 dospělých samců, 8 dospělých samic), prováděla nepřetržité pozorování stejného zvířete od úsvitu do soumraku a sledovala každou z opic alespoň jeden celý den v měsíci. Během pozorování zaznamenávala, co všechno dělali a jedli a jak dlouho. Kde to bylo možné, počítala každé ovoce a listy, které jedli, a sbírala vzorky toho, co jedli, ze skutečných stromů, které si opice vybraly. Vzorky byly poté vysušeny a odeslány do laboratoře v Austrálii, kde byly analyzovány na jejich nutriční obsah. Je neobvyklé, aby studie stravovacích návyků u volně žijících primátů byla prováděna tímto podrobným způsobem. To umožnilo doktorce Feltonové a jejím kolegům vypočítat, kolik jednotlivá opice zkonzumovala a jaké živiny obvykle obsahovaly, jiné terénní studie jsou schopny vypočítat pouze průměry pro skupinu zvířat.

                          Dr Felton řekl: "Zjistili jsme, že vzorec příjmu živin divokými pavoučími opicemi, které se primárně živí ovocem, byl téměř identický s lidmi, kteří jsou všežravci. Opice a lidé mají společné to, že přísně regulují své denní bílkoviny. příjem, tj. zdá se, že se každý den zaměřují na cílové množství bílkovin, bez ohledu na to, zda jedli pouze zralé ovoce nebo smíchané s jinou zeleninou. Zjištění tohoto výsledku u opic bylo neočekávané, protože dříve se myslelo, že specialisté na zralé ovoce být „maximalizátory energie". Jinými slovy, snažili by se maximalizovat svůj denní příjem energie. Naše zjištění ukazují, že tomu tak není.

                          „Důsledek přísné regulace bílkovin je stejný pro opice i lidi: pokud je strava chudá na bílkoviny, ale bohatá na sacharidy a tuky (energeticky hustá potravina), jedinci nakonec přijmou velké množství energie, aby dosáhli svého proteinového cíle. , což může vést k přibývání na váze. Předpokládá se, že tento „proteinový pákový efekt“ hraje významnou roli v problému lidské obezity, který se vyskytuje v moderních západních společnostech. Naše výsledky naznačují, že úprava nutriční vyváženosti stravy jako prostředku k řízení lidské obezity obezita by podobně mohla být možností ke zmírnění obezity u primátů chovaných v zajetí.

                          "Naše zjištění jsou zajímavá také z evolučního hlediska. Podobnost v regulačním vzoru příjmu bílkovin mezi vzdáleně příbuznými druhy, jako jsou lidé a pavoučí opice, mající velmi odlišné stravovací návyky, může naznačovat, že evoluční původ takových regulačních vzorců je poměrně starý, potenciálně mnohem starší než paleolit. Pokud se zde nezabýváme konvergentní evolucí – jinými slovy, že pavoučí opice a lidé si tento rys vyvinuli nezávisle – pak tento rys mohl sdílet náš společný předek. Pavoučí opice jsou Primáti Nového světa, kteří se oddělili od primátů Starého světa asi před 40 miliony let.

                          "Nakonec náš výzkum ukazuje, že nutričně vyvážené zdroje potravy, které jsou hojně využívány divokou populací, mohou vyžadovat zvláštní pozornost, pokud jde o plánování ochrany, možná regulací těžby dřeva a výběrem určitých druhů stromů k opětovné výsadbě. Většina opic" potrava byla získávána z druhu fíkovníku Ficus boliviana, který se v současné době v Bolívii těží na dřevo."

                          Dr. Felton a její kolegové zjistili, že opice jedly během 12 měsíců pozorování širokou škálu ovoce a zeleniny - 105 různých rostlin náležejících k 63 druhům. Obzvláště oblíbené byly fíky. Opice jen zřídka jedly hmyz, který je bohatý na bílkoviny.

                          Pavoučí opice si specificky nevybíraly ani energeticky nejbohatší, ani nejbohatší na bílkoviny, které byly k dispozici, a denní množství jídla, které snědli, se značně lišilo, v průměru asi 1 kg za den, ale někdy až 2,4 kg. den. Udrželi si však denní příjem bílkovin kolem 0,2 MJ (11 gramů), zatímco příjem sacharidů a tuků se pohyboval mezi 0,7-6,2 MJ. Dostupnost sladkého, zralého ovoce významně souvisela s kolísáním jejich denního energetického příjmu – čím více ho bylo, tím více jedli.

                          „Pro udržení stabilního příjmu bílkovin konzumovaly opice pavoučí velké množství sacharidů a tuků, když byl obsah bílkovin v potravě nízký, například když jejich strava sestávala výhradně ze zralého ovoce, a konzumovaly mnohem méně sacharidů a tuků, když se krmily bohatými potravinami. v bílkovinách,“ řekl doktor Felton.

                          Dospěla k závěru: "To, co je na našem článku možná nejvíce fascinující, nejsou odpovědi, které poskytujeme, ale otázky, které naše zjištění vyvolávají. Například proč mají tito frugivory stejný vzorec příjmu výživy jako lidští všežravci? Je to způsobeno konvergencí evoluce, nebo je to zbývající vlastnost od společného předka?

                          „Těší mě také, že naše poznatky lze aplikovat na management primátů chovaných v zajetí (kde je problémem obezita) a možná i na management lesních biotopů pavouků.

                          "Také, což je důležité, ukázali jsme, že kombinace intenzivního sběru dat a aplikace inovativního analytického rámce může dramaticky změnit naše vnímání nutriční ekologie druhu."

                          [1] Obsah bílkovin ve stravě určuje denní příjem energie volně se pohybujícího primáta. Behaviorální ekologie. Publikováno online pod předběžným přístupem. doi:10.1093/beheco/arp021

                          Vyloučení odpovědnosti: AAAS a EurekAlert! nejsou zodpovědní za přesnost zpráv zveřejněných na EurekAlert! přispívajícími institucemi nebo za použití jakýchkoli informací prostřednictvím systému EurekAlert.


                          Podívejte se na video: pavouci (Červenec 2022).


Komentáře:

  1. Ewan

    In my opinion, this has already been discussed, use the search.

  2. Vudorr

    Bravo, jaká slova ..., vynikající myšlenka

  3. Samuka

    Tak se stává. Na toto téma můžeme komunikovat. Zde nebo v PM.

  4. Dikinos

    I express my gratitude for your help in this matter.



Napište zprávu