V detailu

Koala bear



Koala Bear: Medvídek

Data, informace a hlavní rysy:

- Vědecké jméno koaly je Phascolarctos cinereus.

- Koala je savci vačnatci, jejichž stanovištěm jsou lesy severovýchodní a jihovýchodní Austrálie.

- Tato vačnatka se živí výhradně eukalyptovými listy. Nepijí vodu a získávají tuto tekutinu z listů eukalyptu.

- Trávení celulózy, které se nachází v listech eukalyptu, se vyskytuje v tlustém střevu zvířete bakteriálním fermentačním procesem.

- Srst koaly (hustá a hedvábná) je šedá a bílá. Mají velkou hlavu (vzhledem ke zbytku těla), široce otevřené oči, tlustý nos a krátký čenich.

- Koalas nežijí v útulcích. Jsou vždy vystaveni přírodním faktorům (slunce, vítr a déšť).

- Spí v průměru 14 hodin denně. Dalších 10 hodin jedí.

Pohyby koaly jsou pomalé a připomínají pohyby lenochodů.

- Protože nemají ocas, používají drápy k lezení na stromy.

- K chovu koala dochází v určitém čase (během 4 měsíců v roce). Po oplodnění trvá těhotenství ženy od 33 do 36 dnů. Ve většině případů se rodí pouze jedno štěně, které vychovává matka, protože otec se pohybuje pryč a nesleduje vývoj štěněte. Narodil se asi 0,5 gramu a 22 milimetrů dlouhý.

- Hlavním predátorem koaly je druh divokého psa, známý jako canis dingo.

- Jedná se o ohrožený druh způsobený lovem a pálením lesa.

Vědecká klasifikace:

Kingdom: Animalia

Philo: Chordata

Třída: Mammalia

Infraclass: Marsupialia

Pořadí: Diprotodontika

Rodina: Phascolarctidae

Žánr: Phascolarctos

Druh: P. cinereus

Koala (Phascolarctos cinereus): Druh vačnatců velmi běžný v Austrálii.