Volitelné

Kapucínská opice



Kapucínská opice: velmi chytrý primát

Obecné údaje a hlavní charakteristiky kapucínských opic:

- vědecký název: cepajus robustus

- Populární jména: Crimson monkey a Crested capuchin monkey.

- Habitat: Atlantský les (zejména lesy států MG, BA a ES).

- Habit of life: daytime

- Barva: černá a tmavě šedá. Uprostřed hlavy je chomáč tmavě červenohnědých vlasů.

- Rozměry těla: hlava a tělo: mezi 33 cm a 48 cm; s ocasem: od 40 cm do 47 cm).

- Hmotnost: mezi 2,5 kg a 3,7 kg (dospělá opice).

- Jídlo: ovoce, semena, mladé větve, vejce drůbeže, hmyz a dokonce i malé obratlovce.

- Životnost v přirozeném prostředí: až 40 let.

- Riziko vyhynutí: ohrožené (ohrožené druhy).

Vědecká klasifikace:

Kingdom: Animalia

Philo: Chordata

Třída: Mammalia

Pořadí: Primáti

Podřád: Haplorrhini

Porušení: Podobné

Rodina: Cebidae

Podčeleď: Cebinae

Žánr: Sapajus

Biologická zvědavost:

- Kapucínská opice je velmi inteligentní primát. Ve svém každodenním životě často používají nástroje (kameny a kousky dřeva). Kameny se obvykle používají k otevírání tvrdých skořápek nebo lámání ořechů. Často používají větve k odříznutí ovoce ze stromů nebo k odstranění hmyzu z děr.