Volitelné

Obří vydra



Obří vydra: savec, který žije na březích řek

Obecné vlastnosti obří vydry

Obří vydra, známá také jako obří vydra, je typický savec brazilské fauny, i když ji lze nalézt v jiných jihoamerických zemích. V Brazílii se tato zvířata vyskytují ve velkém množství v oblasti Pantanalu v Mato Grosso a v povodí řeky Řeka Amazonka.

Obří vydry žijí ve velkých skupinách. Vydra žije v průměru 20 let. Hmotnost dospělého muže je mezi 30 a 45 liber. Už žena váží v průměru mezi 20 a 25 liber. Dospělí samci měří 1,5 až 1,8 metru na délku, zatímco ženy jsou mezi 1,4 a 1,7 metru.

Habitat

Obří vydry žijí v oblastech potoků a řek. Obvykle žijí v nory (dírky) v roklích těchto řek a potoků. Je také běžné, že obří vydry se drtí pod velkými kořeny stromů.

Jídlo

Obří vydry se živí rybami, vejci, ptáky, malými vodními savci, kraby a plazy.

Rozmnožování

Období těhotenství vydry obří je 70 dní. Narodí se 2 až 5 štěňátek.

Riziko vyhynutí

Obří vydra je ohrožena (zranitelný druh). Jednou z hlavních hrozeb je rtuťová kontaminace řek, která se v těžebním procesu hojně používá.

Vědecká klasifikace

Království: AnimaliaFilo: ChordataTřída: MammaliaOrder: CarnivoraRodina: MustelidaeSubfamily: Lutrinae Pohlaví: PteronuraOddělení: P. brasiliensis

Kingdom: Animalia

Philo: Chordata

Třída: Mammalia

Objednávka: Carnivora

Rodina: Mustelidae

Podčeleď: Lutrinae

Žánr: Pteronura

Druh: P. brasiliensis