Generále

Jabuti Piranga



Jabuti-piranga: společný plaz v brazilské fauně

Co je to?

Jabuti-piranga je plaz přítomný v lesích a lesích severovýchodního, severního, středozápadního a jihovýchodního Brazílie. Tento druh jabuti má vědecké jméno Carbonary Chelonoidis. V Brazílii je běžné, že lidé mají jako domácího mazlíčka jabuti-pirangu.

Hlavní charakteristiky, údaje a informace o jabuti-piranga:

- Mají tvrdou skořepinu s reliéfními polygonovými vzory. Střed reliéfů je žluté barvy. Krunýř má tmavě šedou barvu (olovo).

- Mají zatahovací hlavu.

- Nohy tohoto plazů jsou tvořeny (navenek) černými a žlutými nebo černými a červenými štíty.

- Jsou všemocní. Proto mají dobře diverzifikovanou stravu. Nejběžnějšími potravinami jsou ovoce, tráva, listy, zelenina a dokonce i zvířecí maso (i když v malém množství).

- Habitat: otevřená pole, lesy a lesy. V Brazílii jsou přítomny v oblastech Cerrado, Atlantic Forest, Caatinga a Amazonský deštný prales.

- Šlechtitelské období: od srpna do ledna (v průměru mezi dvěma a čtyřmi třeními za rok). Samice snáší průměrně 5 až 15 vajec na tření. Vejce jsou pohřbena ní na zemi na místě se slunečním světlem.

- Dlouhověkost (životnost): v průměru mezi 50 a 70 lety (za vhodných podmínek).

- Velikost: dospělí muži od 50 do 55 cm na délku a ženy od 40 do 45 cm. Váží v průměru mezi 5 a 10 liber.

- Hlavní země, kde se nacházejí: Brazílie, Argentina, Bolívie, Paraguay, Kolumbie, Venezuela a Guyana.

- Stav ochrany přírody (riziko vyhynutí): nevzbuzuje obavy.

Vědecká klasifikace:

Kingdom: Animalia

Philo: Chordata

Třída: Reptilia

Pořadí: Testudinata

Rodina: Testudinidae

Žánr: Chelonoidis

Druh: C. carbonaria

Biologické kuriozity:

- Jabuti-piranga je v některých regionech Brazílie znám také pod názvem červený jabuti.

- Dalším druhem jabuti, i když v Brazílii málo známého, je jabuti-tinga. Existují také hybridní jabutis, kteří se rodí z křížení mezi těmito dvěma druhy.

Mnoho lidí mylně nazývá jabutské želvy.

- Název tohoto druhu jabuti je původního původu. V Tupi to znamená: „ten, kdo jí trochu červené.“

- Spodní část krunýře samce je potopena, zatímco samice je rovnější. Tento rozdíl má usnadnit párování.